¿Per què moren els elefants de Botswana?

Una neurotoxina, principal sospitosa de la mort de centenars de paquiderms

zentauroepp54057005 botswana200710154508

zentauroepp54057005 botswana200710154508 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres centenars d’elefants han mort a Botswana en les últimes setmanes, sense que encara es tingui clar el motiu. Les autoritats locals i els experts internacionals ja estudien la possibilitat que una neurotoxina sigui la responsable d’aquestes morts, després d’haver descartat causes com la caça il·legal o la falta d’aigua.

Segons una investigació realitzada aquesta setmana pel diari ‘The Guardian’, un 70% dels paquiderms morts al delta de l’Okavango (al nord del país) han sigut trobats sense vida a prop de llocs considerats com a dipòsits d’aigua, amb els ullals intactes – indici que no poden ser víctimes de cercadors d’ivori–. A més, els elefants descriuen un estrany patró circular abans de caure desplomats.

El Govern de Botswana cada vegada sosté més la teoria del patogen, a l’espera d’anunciar públicament la setmana que ve els resultats de les anàlisis efectuades als cadàvers, segons el secretari permanent en funcions del Ministeri de Medi Ambient, Oduetse Koboto.

Els resultats inicials, ha explicat en una roda de premsa recollida per Bloomberg, han descartat totes les malalties habituals que causen la mort en massa dels elefants, per això pot ser que el país s’enfronti a una «malaltia nova».

‘Gegants caiguts’

El Govern també ha de confirmar la xifra exacta d’elefants morts. De moment, les seves autoritats han verificat que 281 paquiderms han mort en aquestes estranyes circumstàncies, tot i que oenagés i experts creuen que el número total és de 350.

El director d’operacions de rescat de l’ONG National Park Rescue, Mark Hiley, també ha descartat la possibilitat que els elefants hagin mort de coronavirus. La malaltia, fins ara, encara no ha arribat a les persones que viuen a l’àrea i hi ha molt poques proves que els elefants puguin emmalaltir pel virus.

reuters

Una altra opció que s’ha descartat és la de l’enverinament  –el cianur és una de les eines més fetes servir pels caçadors il·legals–, perquè els carronyaires no estan morint després de devorar els cadàvers dels elefants.

Queda només per eliminar la possibilitat que hagin mort de set arran de no trobar aigua a les reserves habituals, però aquesta opció es manté sense gaires suports. «Més que res, perquè no conec cap onada de morts semblant que hagi tingut a veure amb la falta d’aigua», ha indicat el director de conservació de l’ONG, Niall McCann.

Un 10% del PIB

Notícies relacionades

McCann va aprofitar per criticar la falta d’informació proporcionada per les autoritats del país africà, així com la lentitud de les seves anàlisis. «Aquests elefants són actius del país. Són diamants que deambulen pel delta de l’Okavango i és un desastre referent a protecció animal: és un país que no protegeix el seu recurs més valuós».

Al delta hi viuen al voltant de 15.000 elefants, el 10% del total de paquiderms identificats al país, on l’ecoturisme contribueix entre el 10% i el 12% del seu PIB, només superat pels diamants, tal com recorda Europa Press. 

Temes:

Àfrica