Arriben les llàgrimes de Sant Llorenç

A partir de la nit d'aquest diumenge pot observar-se un fenomen astronòmic que aquest any estarà mediatitzat per la lluna plena

dcaminal35075489 gra002 antigua  fuerteventura  12 8 2016   las perseidas o l160812112852

dcaminal35075489 gra002 antigua fuerteventura 12 8 2016 las perseidas o l160812112852 / Carlos de Saa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El moment àlgid de la pluja d’estrelles fugaces de cada estiu comença la nit d’aquest diumenge. Els denominats Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç podran observar-se amb la màxima intensitat durant aquella nit i la de l’endemà, tot i que en els dos casos els experts recomanen esperar que es pongui la lluna. Aquest any està gairebé plena i mentre brilla dificulta la visió de la pols d’estrelles. Per disfrutar d’aquell moment caldrà pernoctar molt o aixecar-se molt aviat perquè el satèl·lit terrestre no desapareixerà del firmament fins a les 5 hores de la matinada.

També és molt important que al lloc on es realitzi l’observació no hi hagi molta contaminació lumínica. És millor allunyar-se de les ciutats i les zones densament poblades. Els observatoris dels pobles i les ciutats són una bona opció ja que acostumen a estar situats estratègicament per seguir aquest tipus d’esdeveniments.

En el cas de Barcelona un dels millors llocs des d’on veure els Perseids és la serra de Collserola. S’ha de trobar un lloc elevat i mirar en direcció nord-est tot i que l’Observatori Fabra estarà tancat per la contaminació lluminosa. Altres observatoris en municipis catalans són, per exemple, el del Garraf, el Montsec o de Castelltallat. També són recomanables els de Llagostera, Sabadell o Pujalt.

La pols dels cometes

Les anomenades estrelles fugaces són, en realitat, petites partícules de pols de diferents mides, algunes més petites que grans de sorra, que van deixant els cometes –o asteroides– al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol i que es desprenen a causa del “desglaç” produït per la calor solar. El núvol de partícules resultant (anomenats meteoroides) es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessat cada any per la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol.

Notícies relacionades

Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren a l’entrar a gran velocitat en l’atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

L’activitat dels Perseids procedeix del cometa Swift-Tuttle, que amb una mida aproximada de 26 quilòmetres de diàmetre, és l’objecte més gran que de forma periòdica s’acosta a la Terra.

Temes:

Astronomia