Anar al contingut

50è aniversari a cap Canaveral

Directe | La NASA celebra mig segle de l'Apollo 11 amb Aldrin i Collins

El Periódico

Mig segle després de l’inici de la històrica missió Apollo 11, un viatge d’anada i tornada a la Lluna amb tres astronautes a bord, la gesta serà commemorada aquest dimarts amb diferents activitats al Centre Espacial Kennedy de cap Canaveral (Florida), on hi haurà dos dels seus protagonistes. Sense el seu company Neil Armstrong, el primer home a trepitjar la lluna, que va morir el 2012, Buzz Aldrin i Michael Collins, els altres dos participants en la missió, tornaran a la plataforma LC-39A del Centre Kennedy des d’on el 16 de juliol del 1969 va ser llançat el coet Saturn V amb ells a bord.

Tots tres van arribar a la Lluna el 20 de juliol del 1969 (21 de juliol en alguns dels fusos horaris dels EUA), el "dia gran" de la carrera espacial, a bord del mòdul Eagle (Àguila), que va allunar a l’anomenat mar de la Tranquil·litat. Dos d’ells, Armstrong i Aldrin, van trepitjar la superfície lunar i van col·locar la bandera de les barres i les estrelles sobre el satèl·lit terrestre, com van poder veure milions de persones a tot el món gràcies a la primera retransmissió televisiva global, i tots tres van tornar sans i estalvis a la Terra el 24 de juliol. ¿I si ningú va demanar anar a la Lluna?

Aldrin i Collins participaran en un col·loqui amb Bob Cabana, el director del Centre Kennedy, que serà televisat en directe per la NASA, l’agència espacial nord-americana, que va ser fundada el 1958 –abans l’espai era competència de la Força Aèria– i durant la guerra freda va competir amb l’URSS per la conquesta d’espai. Tot i que no s’espera atrapar el milió de persones que aproximadament van presenciar l’inici de la missió Apollo 11 ‘in situ’ el 1969, sí que està previst que un nombrós públic vagi a cap Canaveral per participar en les diferents activitats organitzades amb motiu de l’efemèride.

Directe | La NASA celebra mig segle de l'Apollo 11 amb Aldrin i Collins

Temes: Lluna NASA