ANAVEN A L'ESTACIÓ INTERNACIONAL

Una nau Soiuz amb dos astronautes a bord porta a terme un aterratge d'emergència al cap de poc d'enlairar-se

Els dos tripulants de la nau, que es dirigien a l'Estació Espacial Internacional, estan sans i estalvis i no han patit ferides

zentauroepp45426391 soyuz181011191517

zentauroepp45426391 soyuz181011191517
zentauroepp45427129 soyuz181011191425
zentauroepp45422731 russia s soyuz ms 10 spacecraft carrying the members of the 181011112513
zentauroepp45422708 photographers take pictures as russia s soyuz ms 10 spacecra181011110948

/

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Era el 65è vol d’un coet Soiuz FGi, fins aquest dijous, disposava d’una impressionant percentatge d’èxits, del 100%, en cada llançament. El vol de dos astronautes amb destinació al’Estació Espacial Internacional (EEI) ha sigut avortat avui, minuts després de l’enlairament des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, al produir-se un error en el coet impulsor. 

El rus Aleksei Ovtxinin i el nord-americà Nick Hague, els dos tripulants a bord de la càpsula Soyuz MS-10, van poder aterrar poc després, sans i estalvis, en un lloc apartat de l’estepa kazakh, a uns 400 quilòmetres del lloc del llançament. Segons fonts citades per Interfax, Rússia ha suspès tots els llançaments tripulats, mentre que Dmitri Rogozin, director de l’agència espacial russa Roscosmos, anunciava la creació d’una comissió per investigar el que havia passat.

El pla original consistia en el fet que, després d’un curt vol de sis hores i quatre òrbites al voltant de la Terra, la Soiuz MS-10 s’acoblés a l’EEI i Ovtxinin i Hague s’unissin a l’alemany Alexander Gerts i al rus Dmitri Prokopiev, que són a l’estació orbital des del juny passat. No obstant,dos minuts després de l’enlairament, quan les dues primeres fases del coet llançador es trobaven en ple procés de separació, aquest va començar a fallar. Després de detectar-se l’incident, i de forma automàtica, el llançament va ser avortat i es va separar per complet la càpsula espacial del coet disfuncional.

La Soyuz MS-10 va tornar a terra sense incidències, en una caiguda denominada "balística" i disminuïda gràcies als paracaigudes. Va aterrar finalment en les proximitats de la localitat kazakh de Khezkazgan, i els cosmonautes van estar en tot moment en contacte amb el centre de control. Després de ser extrets de la càpsula pels equips de rescat, van ser traslladats a Baikonur a bord d’helicòpters. El nord-americà Hague anava havia de ser recollit per la NASA i enviat als Estats Units.

"Als 123 segons...."

"Gràcies a Déu la tripulació és viva; als 123 segons es va desencadenar el sistema d’emergència, que va funcionar correctament, cosa que va permetre que s’obrissin els paracaigudes. La càpsula es va separar del coet; la tripulació va aterrar amb normalitat", ha declarat el vice primer ministre Yuri Borisov en declaracions recollides per TASS. Fonts del mateix cosmòdrom de Baikonur han assegurat a la mateixa font d’informació que, segons les dades preliminars, l’"incident" va passar a causa de la "destrucció del segon segment del coet" Soyuz FG.

Es tracta de la segona vegada en la història que entra en funcionament el sistema d’emergència, que permet separar a la càpsula del coet propulsor. El 1983, durant el compte enrere previ a l’enlairament d’una nau Soyuz amb destí a l’estació orbital Saliut-7, va explotar un dels coets portadors. Segons abans, la càpsula espacial, en la qual havien de viatjat els cosmonautes russos Vladímir Titov i Guenadi Strekalov, havia sigut propulsada, i això finalment els va salvar la vida. La Soyuz va aterrar a quatre quilòmetres del lloc de llançament.

Notícies relacionades

Els coets Soyuz FG, del mateix tipus del que avui ha fallat, van entrar en funcionament el maig del 2001, i fins ara tenien un historial impecable. L’incident, a més, es produeix en un moment en què els EUA depenen per complet de les naus russes per als vols dels seus cosmonautes, després de l’abandonament del programa del transbordador espacial. El vol avortat d’aquest dijous obligarà la NASA i Roscosmos a replantejar-se les rotacions programades a l’EEI i el treball a bord de l’estació.

          

Temes:

NASA