INDÚSTRIA AEROESPACIAL

Una empresa tria Barcelona per llançar una constel·lació de microsatèl·lits d'observació

La companyia Satellogic crearà 100 nous llocs de treball a la ciutat

La nova sucursal estarà especialitzada en intel·ligència artificial i recerca de solucions

zentauroepp43377359 satellogic180517202654

zentauroepp43377359 satellogic180517202654

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La conquesta de l’espai també passa per Barcelona. La companyia de microsatèl·lits Satellogic ha escollit la ciutat comtal com la seva seu europeaEmiliano Kargieman, fundador i CEO de l’empresa argentina, destaca: «Hem triat aquest lloc perquè representa unfocus de talent especialitzat. La ciutat compta amb tres de les cinc millors universitats d’Espanya, centres d’investigació capdavanters, empreses importants i una gran quantitat de start-ups». En aquest context, la companyia planteja establir una seu especialitzada en intel·ligència artificial i recerca de solucions. 

El nou emplaçament de l’empresa aeroespacial se situa al districte barceloní del 22@ amb la qual cosa s’agrega als seus homòlegs de Buenos Aires (Argentina), San Francisco (EUA), Montevideo (Uruguai) i Tel-Aviv (Israel). A escala global, Satellogic suma uns 110 treballadors de 13 nacionalitats diferents, 12 d’ells a Barcelona. Atès el seu creixement i expansió internacional, de cara al 2020 Satellogic aspira a crear 100 nous llocs de feina a la recent inaugurada seu barcelonina. Tot això per fer front a un projecte encara més ambiciós: el llançament d’una constel·lació de centenars de microsatèl·lits d’observació, previst per al 2021.

La revolució de l’espai

Fins fa poc, llançar un satèl·lit en òrbita era un luxe que tan sols les grans agències espacials es podien permetre. Tanmateix, des de fa uns anys l’accés a l’espai s’ha 'democratitzat’, cosa que ha permès l’enlairament de noves empreses. Satellogic s’uneix al boom dels microsatèl·lits 'lowcost' amb dispositius mil vegades més econòmics que els tradicionals. La constel·lació s’utilitzarà com unaeina d’observació de la Terra des de l’espai, la qual cosa permetrà obtenir una fotografia exacta de cada punt de la Terra cada dia, amb fins a un metre de resolució.

Notícies relacionades

Marco Bressan, cap de Data Scientist de l’empresa, matisa: «No només venem imatges, venem informació». Segons explica Bressan, l’objectiu d’aquests microsatèl·lits ésoferir informació detallada i en temps real que permeti prendre decisions més eficients. «Disposar d’imatges satel·litàries d’un riu pot ajudar a controlar quan es desborda, què en queda afectat i com s’ha d’actuar per prevenir danys importants». 

Fins ara,aquest tipus de tecnologia s’ha utilitzat per optimitzar processoscom la planificació d’infraestructures, el control de recursos naturals, el monitoratge dels efectes del canvi climàtic, la desforestació, la contaminació i la qualitat de l’aire, entre d’altres. En tots aquests casos, Satellogic posa a disposició dels seus clients una sèried’algoritmes basats en intel·ligència artificial per obtenir coneixement més enllà de les imatges. És a dir, poder veure la Terra des de l’espai amb una nova mirada.