L'ADN DE LA SETMANA

Cúpula

El gran banc de llavors de les illes Svalbard, a Noruega, arriba al milió de mostres

amadridejos42330211 files  this file photo taken on february 29  2016 shows a ge180308192227

amadridejos42330211 files this file photo taken on february 29 2016 shows a ge180308192227 / HEIKO JUNGE

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

La Cúpula de la Fi del Món, situada a la illes noruegues de les Svalbard, ha fet 10 anys i necessita una reparació. El Govern noruec ha anunciat que destinarà 13 milions de dòlars per contrarestar els efectes del desglaç. Al mateix temps, s’ha anunciat que han arribat 70.000 noves llavors i que s’ha sobrepassat la xifra d’un milió de mostres conservades.

Notícies relacionades

El projecte va sorgir arran de la consciència que el nostre accés als aliments depèn de plantes amb una producció suficient. Les llavors han de ser prou diverses perquè permetin cultivar-les en diferents llocs del planeta i que puguin donar lloc a varietats que s’adaptin a les condicions canviants en què ens trobem. Això significa canvis en el clima, aparició de  malalties noves i variacions en la manera com les cultivem o les consumim. Arreu del món s’han constituït bancs de llavors per conservar i analitzar la diversitat de les plantes conreades i per distribuir-les als qui desitgen obtenir varietats noves. Però aquests bancs són costosos de mantenir i a vegades estan en llocs problemàtics.

A la Cúpula ja hi han arribat més d’un milió de llavors. La raó de portar-les tan lluny era que es tracta d’un lloc apartat de conflictes i prou fred perquè es conservin. L’augment de la temperatura del planeta fa que alguns dels gels perpetus de l’illa s’estiguin fonent i el Govern noruec haurà de fer reparacions. La seva utilitat ha quedat demostrada amb la crisi de Síria. L’ICARDA era un centre internacional dedicat a les plantes que viuen en àrees seques i que estava als afores d’Alep. Una part del centre va ser destruït per la guerra i les seves col·leccions de llavors van ser portades a les Svalbard. Ara les estan tornant a una seu provisional al Marroc. Per més que hàgim protegit llavors valuoses en l’aïllament del nord boreal, la guerra i el canvi climàtic les han acabat atrapant.