DONES I CIÈNCIA

EL PERIÓDICO llança una xarxa de científiques comunicadores

El diari integra 15 investigadores d'àmbit iberoamericà entre les seves opinadores

La iniciativa pretén potenciar la participació de les expertes en el debat públic

zentauroepp42434173 combo mujeres cientificas180307181056

zentauroepp42434173 combo mujeres cientificas180307181056

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

De les fotos que acompanyen les notícies de ciència, només una quarta part representen dones, segons un estudi de l'any passat sobre premsa espanyola. A més, només tres quartes parts d'aquestes fotos les presenten a elles com a protagonistes: en les altres apareixen de florero, com a investigadores anònimes.

Altres investigacions posen de manifest que les científiques estan menys representades a la premsa espanyola del que ho estan a la mateixa ciència: ronden el 20% de les fonts citades, mentre que en realitat representen el 40% de la plantilla dels centres d'investigació públics. A sobre, els periodistes científics citen menys que les seves companyes les expertes.

Amb l'objectiu de potenciar la participació de les investigadores en el debat públic i incrementar la seva presència a la premsa, EL PERIÓDICO llança avui una Xarxa de Científiques Comunicadores: el diari integrarà a partir d'avui 15 investigadores d'àmbit iberoamericà entre les seves opinadores.   

Grup divers

La Xarxa està formada per investigadores d'àmbit iberoamericà, de comprovada solvència acadèmica i talent divulgador, que representen una gran diversitat de disciplines, països d'origen, edats i trajectòries personals. El nucli inicial inclou investigadores de diversos àmbits. De les ciències bàsiques, la matemàtica Marta Macho (Universitat del País Basc), la química Adela Muñoz Páez (Universitat de Sevilla), l'astrònoma Wanda Díaz Merced (South African Astronomical Observatory) i la matemàtica i experta en política científica Vera Sacristán (UPC). De les ciències de la vida, l'experta en salut pública Carme Borrell (ASPB), la neurocientífica Susana Martínez-Conde (State University of New York), l'experta en nutrició Montserrat Rabassa (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) i l'endocrinòloga Carme Valls (CAPS). De les ciències ambientals, la directora de l'Institut Humboldt de Colòmbia, Brigitte Baptiste, les ecòlogues Olga Barbosa (Universitat Austral de Xile) i Olga Margalef (CREAF). De la tecnologia, la investigadora en intel·ligència artificial Carme Torras (CSIC-UPC). I de les ciències socials, l'experta en planificació urbana Isabelle Anguelovski (ICTA), la historiadora de la ciència Clara Florensa (UAB) i la urbanista Inés Sánchez de Madariaga (UAM).

L'aposta d'EL PERIÓDICO perquè els perfils dels opinadors s'acostin a la realitat, on les dones representen la meitat de la població, ve de lluny. "Donar veu en l'opinió a les dones com a analistes i fonts d'autoritat és un dels pilars de l'estratègia editorial d'EL PERIÓDICO en l'àrea d'opinió", diu Joan Cañete Bayle, coordinador d'Opinió-Entre Tots.

Amb aquesta motivació, el diari ja va fitxar diverses científiques com a col·laboradores habituals. La Xarxa de Científiques Comunicadores amplia aquesta aposta. Els articles de les integrants de la Xarxa no constituiran una secció pròpia, sinó es publicaran normalment a les seccions de ciència i opinió d'EL PERIÓDICO.

Suport de la Fundació Esteve

La iniciativa compta amb l'ajuda de la Fundació Dr. Antoni EsteveFundació Dr. Antoni Esteve, que té entre els seus interessos el paper de la dona científica a la premsa i ha portat a terme diverses iniciatives en aquest àmbit. La fundació no intervé en la selecció de les integrants de la xarxa, ni en el contingut dels articles. Gràcies a aquest suport, la Xarxa portarà a terme actes presencials i els seus treballs es recopilaran en una publicació especial.

Notícies relacionades

"Tota iniciativa és bona", diu Isabel Muntané, professora de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsora de la iniciativa #onsónlesdones, no implicada en el projecte, que no obstant desitja que la integració de les expertes passi de ser objecte d'iniciatives especials a un element de normalitat.

"Continua existint una infrarepresentació de les dones als mitjans, no només com a opinadores sinó com a expertes. Estem privant l'opinió pública d'aquest punt de vista, per unes inèrcies periodístiques i socials. S'està fent un esforç, però les xifres continuen sent escandalosament discriminadores", conclou.