SUPOSADA TROBALLA

Les ones gravitatòries ja revelen secrets de l'univers

Els físics estan pendents dels rrumors d'una observació sense precedents

Els senyals detectats revelarien què hi ha a l'interior de les estrelles més denses

zentauroepp40201906 vlt170922200057

zentauroepp40201906 vlt170922200057 / unknown

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Si pel carrer tothom mira a un mateix lloc, és que alguna cosa hi deu passar. Això és el que va succeir aquest estiu als observatoris astronòmics de tot el món. Al voltant del 18 d’agost, els principals telescopis terrestres i de satèl·lits es van orientar al mateix temps cap a la NGC 4993, una galàxia el·líptica a la constel·lació de l’Hidra.

Els registres publicats a internet, que informen sobre les operacions dels telescopis, revelen que els instruments van gravar un esclat de raigs gamma: una breu emissió produïda per un esdeveniment molt energètic. El més notable és que aquest esclat s’hauria produït a la vegada que unes ones gravitacionals: deformacions de l’espai-temps, l’existència de les quals va ser prevista per Einstein, que es van detectar per primera vegada el 2016.

Sempre segons els registres, els dos senyals vindrien d’un mateix fet: la col·lisió de dues estrelles de neutrons. Aquests objectes, els més densos de l’univers, són el resultat de la contracció d’una gran estrella, al final del seu cicle de vida.

La humanitat en un terròs de sucre

En un tros d’estrella de neutrons de la mida d’un terròs de sucre hi ha una massa equivalent a la de tota la població humana. En les col·lisions d’estrelles de neutrons és on possiblement es produeixen alguns elements pesants, com l’or i el platí.

Diversos astrònoms van desencadenar a Twitter els rumors al voltant d’aquest esdeveniment. Els qui podrien confirmar-ho (els observatoris d’ones gravitacionals Ligo, als EUA, i Virgo, a Itàlia) s’hi neguen. Argumenten que seria incorrecte, abans que hagin descartat que es tracti de coincidències. Tot i això, alguns físics que coneixen aquests laboratoris confirmen el quadro.

Anunci des d'un robot

Els rumors sobre l’observació del 18 d’agost es van desfermar arran d’un tuit d’un astrònom dels EUA. Però la primera confirmació la va donar una intel·ligència artificial. El<strong> telescopi espacial Hubble</strong> està programat per enviar tuits sobre les seves operacions. El 22 d’agost va informar que estava observant una col·lisió d’estrelles de neutrons.

Detecció inesperada

Notícies relacionades

«Creuant la informació dels dos senyals, podem tenir una confirmació fidedigna de quin és l’esdeveniment que els ha causat», explica Enrique García Berro, astrofísic de la Universitat Politècnica de Catalunya. «Tindrem molta més informació sobre l’estructura interna de les estrelles de neutrons», prossegueix.

La col·lisió s’hauria produït relativament a prop de la Terra. En concret, a 40 megaparsec, 10 vegades més a prop de l’última observació d’ones gravitacionals. Els científics estimaven que no hi havia gaires parelles d’estrelles de neutrons a aquesta distància. L’esclat de raigs gamma observat podria ser el més pròxim mai detectat.