L'ADN DE LA SETMANA

Heli

El conflicte entre Aràbia Saudita i Qatar amenaça l'aprovisionament del gas

 

amadridejos20850387 this image provided by nasa tv shows a double prominence sol170716164717

amadridejos20850387 this image provided by nasa tv shows a double prominence sol170716164717

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

La disputa de l’Aràbia Saudita amb Qatar pot tenir unes conseqüències inesperades. Una és la de complicar l’accés a l’heli, un gas que té un nombre important d’aplicacions. La producció a partir dels pous de gas natural de Qatar representa un 25% de la producció mundial. Les revistes econòmiques se n’inquieten.

    

Curiosament l’heli és un dels elements més abundants de l’univers. És un element molt estable i en el nostre entorn és un gas més lleuger que l’aire. Per això s’ha fet servir per inflar globus. Aquest seria un ús relativament anecdòtic, però l’heli líquid permet mantenir temperatures de -269 graus en les quals la matèria té unes propietats extraordinàries i fa que alguns aliatges metàl·lics es tornin superconductors. Això vol dir que es poden mantenir corrents elèctrics d’una intensitat molt alta que són els necessaris per produir camps magnètics molt elevats que es necessiten per exemple en els instruments de recerca com els del CERN i en els instruments de ressonància magnètica nuclear que actualment fem servir per observar lesions internes del cos i dels quals n’hi ha més de 30.000 al món. L’heli es fa servir també en algunes aplicacions mèdiques i per ajudar a la respiració en algunes condicions com el submarinisme. 

Notícies relacionades

    

Però resulta que fins ara l’heli és costós de reciclar, i és tan lleuger que s’escapa de la nostra atmosfera. És un romanent de l’origen del planeta i es produeix dels dipòsits existents. Els Estats Units n’han estat els més grans proveïdors, però una disputa econòmica en va reduir la producció i van decidir constituir unes reserves estratègiques. També a Rússia se’n produeix, però Qatar ha estat essencial en els temps recents. L’any passat es va descobrir l’existència de reserves a Tanzània en roques antigues que l’havien atrapat. Pot ser una esperança per a un recurs limitant per a algunes aplicacions que hem incorporat a la nostra vida. Hi ha molt d’heli en l’atmosfera del Sol i de Júpiter, però anar-lo a buscar sembla, per ara, complicat.