GUARDONS CIENTÍFICS

El cardiòleg Borja Ibáñez i el físic Romain Quidant guanyen els premis Banc Sabadell d'investigació

zentauroepp38686547 banc sabadell170531170304

zentauroepp38686547 banc sabadell170531170304 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El físic Romain Quidant, pels treballs que ha portat a terme en el camp de la nanofotònica, molt particularment pel desenvolupament d’unes pinces de mida microscòpica que permeten atrapar molècules de manera individual, i el cardiòleg Borja Ibáñez, per les seves contribucions al tractament de l’infart de miocardi, amb una prometedora teràpia per reduir la mortalitat i els danys associats, van ser guardonats ahir amb el 12è premi de la Fundació Banc Sabadell en les modalitats de ciència-tecnologia i biomedicina, respectivament.

Quidant, nascut a Dijon (França) l’any 1975 però resident a Barcelona des de l’any 2006, és investigador de l’Institut de Ciències Fotòniques (Icfo), a Castelldefels, mentre que el madrileny Ibáñez, nascut el mateix any, treballa al Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC).

Els premis científics Banc Sabadell, dels més prestigiosos i ben dotats d’Espanya (50.000 euros per a cada un), reconeixen la trajectòria d’investigadors menors de 45 anys. Aquest any, juntament amb la tradicional modalitat de biomedicina, s’ha incorporat la de ciència-tecnologia. Els guardons van ser presentats ahir pel president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins; l’exconseller Andreu Mas-Colell, i el president del jurat, Lluís Jofre, entre altres. Els guardons s’entregaran l’11 de juliol.

TREBALLS BÀSICS I APLICATS / Ibáñez, del qual el jurat ha destacat els seus treballs «tant bàsics com aplicats», ha desenvolupat una teràpia preventiva per a l’infart que bloqueja els receptors d’adrenalina i redueix un 25% els danys sobre el múscul cardiovascular. El seu equip prepara ara un assaig clínic amb 1.500 pacients. La teràpia, en forma d’injecció, s’administraria en l’ambulància, durant el trasllat de l’infartat a l’hospital, i el seu objectiu és «reduir la mortalitat associada entre un 15% i un 20%», segons afirma.

Notícies relacionades

L’investigador del CNIC es mostra convençut que teràpies d’aquest tipus i altres avenços tècnics aconseguiran en pocs anys que la supervivència s’incrementi d’una manera considerable, però al mateix temps manifesta els seus temors que aquests avanços no estiguin a l’abast de tota la població i es creïn greus desigualtats. «Això és important, però ho és més la prevenció, començant per tenir una vida saludable», insisteix.

Quidant, per la seva banda, té diverses línies de treball que conflueixen en la utilització de la llum. Al marge de les nanopinces, «una tecnologia no invasiva que respecta les molècules», l’investigador de l’Icfo té en marxa diversos assajos, de moment només amb animals, de nanopartícules amb propietats terapèutiques que s’injecten al corrent sanguini, avancen cap al lloc desitjat (un tumor, per exemple) i des de l’exterior s’activen mitjançant làser. També té en desenvolupament un laboratori de pocs centímetres, també amb propietats fotòniques, que amb una gota de sang detecta biomarcadors per prevenir malalties.

Temes:

Banc Sabadell