L'ADN DE LA SETMANA

Més verd

Les masses forestals estan creixent i incorporant una gran quantitat de CO2

amadridejos23382192 an aerial view of the river napo located at the yasuni park 161124185414

amadridejos23382192 an aerial view of the river napo located at the yasuni park 161124185414 / To match feature ECUADOR-OIL CONSERVATION

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Darrerament s’ha donat una situació paradoxal en els estudis que analitzen les emissions de diòxid de carboni i altres gasos considerats responsables dels canvis que observem en el clima. D’una banda continuen augmentant les emissions de CO2, degudes en gran part a l’ús de combustibles fòssils, però de l’altra, la concentració d’aquest gas a l’atmosfera està estable. Un estudi recent proposa que el carboni que falta es va incorporant essencialment a les masses forestals. Un altre estudi conclou que les plantes més eficients en la fotosíntesi s’adapten més bé als entorns urbans.

Ja s’havia observat que l’augment en la concentració global de CO2 en l’atmosfera estava estancat malgrat que se’n continua emetent. S’acaba de publicar un article que ha recollit dades d’un projecte internacional, anomenat Global Carbon Project, i de satèl·lits que observen la superfície del planeta. La conclusió és que la concentració de CO2 s’ha estabilitzat gràcies al fet que les plantes de les zones forestals l’incorporen i això genera un planeta més verd en conjunt.

Notícies relacionades

Un altre article ha comparat les espècies de plantes que viuen a Alemanya i la Gran Bretanya en zones rurals i urbanes, i ha vist que a les ciutats hi viuen més plantes que utilitzen un tipus de fotosíntesi (anomenat C4) que és més eficient en la fixació de CO2 però que necessita temperatures més estables. A les ciutats es produeix escalfor de forma contínua perquè s’hi cremen més combustibles i en elles hi troben un entorn favorable.

Observem que les plantes reaccionen activament als canvis en el clima. D’una banda, aquelles que formen els boscos estan estabilitzant el CO2 que es produeix, encara que no sabem durant quant de temps. D’altra banda, les nostres ciutats són refugi per a espècies més eficients al fixarlo. Estem creant un entorn en què les plantes, més verdes i eficients, potser ens acabaran ajudant a controlar els canvis que produïm nosaltres mateixos. 

Temes:

Contaminació