Passa cada 378 dies

Saturn es col·loca avui en oposició al Sol

El planeta dels anells serà visible durant tota la nit

 Imatge de Saturn i els seus anells concèntrics obtinguda per l’observatori espacial ’Hubble’ l’any 2004. 

 Imatge de Saturn i els seus anells concèntrics obtinguda per l’observatori espacial ’Hubble’ l’any 2004.  / NASA / ESA / E. KARKOSCHKA

1
Es llegeix en minuts

Aquest divendres 3 de juny, a les 09.00 hores, està previst que Saturn se situï astronòmicament en oposició diametral al Sol, i això facilitarà la seva observació. Tal com passa aquests dies, quan el Sol es pongui per l'horitzó oest, Saturn apareixerà sobre l'horitzó est i serà visible durant tota la nit. El planeta dels anells es troba actualment a la constel·lació de l'Ofiüc (El serpentari) i compta amb una magnitud de 0,04.

Saturn arriba a l'oposició cada 378 dies, a mesura que orbita al Sol en un període de 29,5 anys. Durant els pròxims anys es trobarà sota l'horitzó, però endinsant-se en una zona celeste plena d'estrelles que ressaltaran el seu atractiu per als observadors.

Notícies relacionades

Actualment el planeta és a 9 UA de distància, i s'encamina cap a l'afeli, on arribarà el 17 d'abril del 2018. A més, els anells es troben inclinats uns 26º, i això permetrà observar-los perfectament, segons dades del Jet Propulsion Laboratory de la NASA.

A través de l'ocular, Saturn es mostra com un disc groc de 18 polzades, que s'estén a 43 si tenim en compte els anells. Si aconseguim una imatge amb un augment notable, podrem contemplar la divisió de Cassini dels anells. El planeta posseeix 62 llunes, la majoria molt petites. Però entre totes destaca Tità. Amb un telescopi petit, es podrien observar fins a sis llunes.