L'eclipsi brilla sobre l'aspre paisatge de Palu

6

6

2
Es llegeix en minuts

Les previsions meteorològiques auguraven el pitjor, però el microclima variable de la zona seca de Palu a Sulawesi Central ha somrigut als visitants: una preciosa sortida de sol mostrava ja el cel totalment clar. Al lloc d'observació, acompanyats pels càntics –al -qur’an– que des de les mesquites criden a l'oració, els membres de l'expedició Missió Eclipsi acabaven d'ajustar els seus equips. A la mateixa localització, l'expedició taiwanesa liderada per l'astrònom Li-Chun Chen i la visita sorpresa, que ha generat un gran enrenou dels membres de la popular banda indonèsia Slank, que han arribat a Palu per oferir el concert de l'eclipsi a la tarda al centre de la ciutat. 

No obstant, l'inici de la parcialitat, a les 7 hores 28 minuts, no s'ha viscut als voltants de Palu amb la mateixa claredat: ens arriben notícies que els assistents del festival de l'eclipsi, acampats al districte de Sigi, a sobre de la muntanya, han tingut un cel ennuvolat tot el matí, encara que a les 8 hores 38 minuts, moment de l'inici de la totalitat, la fortuna –o el vent de l'eclipsi– ha creat una clariana que els ha permès entreveure la corona solar.

"¡Quines imatges tan boniques!", exclamava Li-Chun Chen des de la nostra localització quan feia més de 50 minuts que estava sota l'ombra de la Lluna. "Terima kasih", que en indonesi significa 'gràcies', era el que clamaven els que acabaven d'Jakarta

Notícies relacionades

I el cert és que aquest eclipsi ha sigut preciós. Cal destacar les impressionants aparicions d'anells de diamant brillant al cel durant el segon i tercer contacte. La llum del Sol entrava per un costat de la Lluna al principi i al final de la fase total de l'eclipsi solar, i una espectacular corona solar era digna d'un Sol encara en cicle d'alta activitat.

A diferència d'altres eclipsis, una trajectòria del Sol fixada a l'Est, en vertical, a causa de la nostra posició a l'Equador. I a raó d'això, la nit ha arribat i se n'ha anat de sobte, en només deu segons, i la temperatura amb prou feines ha notat variació: el nostre termòmetre digital només ha registrat el descens d'un grau Celsius durant els gairebé dos minuts de totalitat. La lluminositat ha sigut la pròpia dels eclipsis totals de Sol pròxims al mar (Kastellorizo 2006, illa de Pasqua 2010 i Queensland 2012, amb l'excepció del fosc eclipsi de les illes Fèroe 2015). L'aigua del mar reflecteix la llum d'aquelles zones on és de dia i proporciona una llum ambiental que arriba a aquesta foscor on ens engoleix l'ombra de la lluna.  Aquest cop, veure allunyar-se l'el·líptica ombra de la Lluna pel mar cap a l'Est ha afegit un extra d'emoció a l'espectacle. 

Temes:

Eclipsis