04 d’ag 2020

Anar al contingut

PRÒXIMA ENTREVISTA A LA BBC

Hawking diu que els avenços tecnològics amenacen la humanitat

El científic alerta dels perills de l'escalfament nuclear, d'una guerra nuclear i dels virus d'enginyera genètica

EL PERIÓDICO / BARCELONA

Hawking diu que els avenços tecnològics amenacen la humanitat

JUDE EDGINTON (DISCOVERY CHANNEL)

L'astrofísic britànic Stephen Hawking ha alertat que els avenços en la ciència i tecnologia, juntament amb una sèrie de factors que depenen directament de les persones, amenacen la continuïtat de la humanitat. Per al científic, aquests progressos derivaran en "noves vies per les quals les coses poden acabar malament" i ha assenyalat entre els riscos que podrien posar el món en perill una possible guerra nuclear, l'escalfament global i els virus d'enginyera genètica, segons va avançar aquest dimarts la cadena BBC.

Aquestes declaracions s'extreuen d'unes conferències que Hawking ha gravat i que seran emeses el pròxim 26 de gener i 2 de febrer al programa Reith Lecture de la BBC Radio 4 sobre les seves investigacions relatives als forats negres.

En resposta a les preguntes de l'audiència, Hawking va assegurar que la humanitat podria sobreviure si finalment aconsegueix establir i aixecar colònies a l'espai. "Malgrat que la possibilitat que passi un desastre a la Terra sembla ara molt baix, serà gairebé una certesa en els pròxims mil o deu mil anys", va apuntar. No obstant, el científic de 74 anys va explicar que, llavors, els humans s'"hauran expandit per l'univers" i arribaran "a altres estrelles" per la qual cosa una catàstrofe al planeta "no suposarà el final de la raça humana". Malgrat que soni prometedor, Hawking va deixar clar que la humanitat "ha de ser molt curosa" ara mateix perquè les colònies "autosuficients" a l'espai exterior no seran factibles fins passats "almenys cent anys".

MISSATGE ALS NOUS CIENTÍFICS

L'astrofísic ja va assenyalar els riscos que suposaria per a l'extinció del gènere humà un avanç ràpid i fort de la intel·ligència artificial. A més, es va definir com una persona "optimista" al creure possible que els humans podran reconèixer a temps els perills de la ciència i la tecnologia per "controlar-los". També va aconsellar a la nova generació de joves científics que el seu repte consisteix a ajudar a entendre com aquests descobriments canviaran el món.