ANUNCI A ESTOCOLM

El Nobel de medicina premia estudis sobre infeccions causades per paràsits

El guardó el comparteixen l'irlandès William Campbell, el japonès Satoshi Omura i la xinesa Youyou Tu

nobel-medicina

nobel-medicina

2
Es llegeix en minuts

Tres investigadors destacats pels seus estudis sobre malalties parasitàries amb gran incidència al tercer món han sigut guardonats amb el premi Nobel de medicina o fisiologia del 2015. Segons ha anunciat l'Institut Karolinska d'Estocolm, els premiats són l'irlandès William C. Campbell, el japonès Satoshi Omura i la xinesa Youyou Tu.

Els tres premiats, diu l'acta del jurat, "han desenvolupat teràpies que han revolucionat el tractament d'algunes de les malalties parasitàries més devastadores".

Campbell i Omura són els descobridors d'un nou fàrmac, l'avermectina, que té uns derivats que han reduït de forma dràstica la incidència de l'oncocercosi o ceguesa dels rius i de la filariosi limfàtica, i que han demostrat a més ser efectius en moltes altres malalties parasitàries. Les avermectines, amb propietats insecticides i acaricides, són uns compostos naturals procedents de 'Streptomyces avermitilis', un bacteri que viu a terra.

Per la seva banda, Tu va descobrir el 1972  l'artemisinina, un fàrmac que ha reduït també de forma significativa les taxes de mortalitat en pacients amb malària, la principal malaltia parasitària del món, amb uns 450.000 morts anuals, la majoria nens subsaharians, destaca l'acta del jurat. El principi actiu de l'artemisinina s'obté d'una planta anomenada 'Artemisia annua', coneguda per la medicina tradicional xinesa des de fa més de 2.000 anys.

Els dos descobriments, destaca el comitè en la seva acta, han proporcionat a la humanitat nous i potents mitjans per combatre greus malalties que afecten centenars de milions de persones cada any.

"El seu impacte en la millora de la salut humana i en la reducció del patiment és incommensurable", ha subratllat el jurat després de recordar que les malalties causades per paràsits, que han castigat la humanitat durant milers d'anys, constitueixen un dels principals problemes sanitaris del món i afecten especialment els més pobres.

"Aquestes teràpies salven vides, prevenen discapacitats i frenen la propagació d'infeccions. I milloren la vida, el benestar i el creixement econòmic", ha comentat en una entrevista transmesa per Twitter el president del jurat, Juleen Zierath. "Alfred Nobel hauria estat satisfet", ha afegit.

William C. Campbell va néixer el 1930 a Ramelton (Irlanda). És investigador emèrit a la Universitat Drew de Madison, a Nova Jersey (EUA).

Satoshi Omura, nascut el 1935 a la prefectura de Yamanashi (Japó), és des del 2007 catedràtic emèrit de la Universitat Kitasato del Japó.

Youyou Tu va néixer a Ningbo (Xina) el 1930. És química farmacèutica i en l'actualitat també és directora científica de l'Acadèmia de Medicina de la Xina. És la primera dona del país que aconsegueix el Nobel.

Notícies relacionades

Els guardonats compartiran un premi econòmic de vuit milions de corones sueques (855.000 euros, 954.000 dòlars). No obstant, no serà a parts iguals, ja que els dos primers en compartiran una meitat i l'altra meitat serà per a la investigadora xinesa.

L'any passat van ser premiats amb el mateix premi el nord-americà John O'Keefe i els noruecs May-Britt Moser Edvard I. Moser pel seu descobriment de "les cèl·lules que constitueixen el sistema de posicionament del cervell", el 'GPS intern' que possibilita l'orientació a l'espai.

Temes:

Premis Nobel