Ciclisme

Les 6 raons per no perdre’s la primera Vuelta femenina que comença dilluns

  • La prova, que finalitzarà diumenge que ve als llacs de Covadonga, compta amb les neerlandeses Demi Vollering i Annemiek van Vleuten com a principals favorites i la mallorquina Mavi García com a primera figura espanyola.

  • La carrera acollirà 161 ciclistes i serà en la primera carrera d’una setmana que es disputa a Espanya que supera els 125.000 euros en premis.

Les 6 raons per no perdre’s la primera Vuelta femenina que comença dilluns

LIV RACING

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La primera Vuelta Ciclista a Espanya femenina arrenca aquest dilluns a la ciutat alacantina de Torrevella i es disputaran set etapes, pràcticament en línia recta, des de terres valencianes fins a asturianes. Finalitzarà diumenge als llacs de Covadonga, precisament quan es compleixen 40 anys de la primera vegada que els corredors van afrontar una de les pujades més prestigioses de la ronda espanyola en el que va ser un inoblidable duel entre Marino Lejarreta i Bernard Hinault, guanyador de la Vuelta de 1983. Per primera vegada, el diumenge 7 de maig, les dones escalaran el principal mite de la prova, amb la qual cosa s’espera que la carrera quedi oberta fins a l’última meta.

¿Com serà la prova?

La carrera comença amb una contrarellotge per equips als carrers de Torrevella. A continuació, es presenta amb dues etapes planes, de previsible esprint, fins que les ciclistes arribin a Guadalajara, on augmentarà la dificultat, un dia de recorregut trampós que servirà de preàmbul per a la primera arribada en alt de la prova, al mirador de Peñas Llanas, a Riaza (Segòvia). Les ciclistes es desplaçaran llavors fins a Cantàbria amb una penúltima etapa de mitja muntanya, abans que tot es decideixi a les costes dels llacs de Covadonga.

¿Qui són les favorites?

El previsible enfrontament per la victòria inclou les dues millors ciclistes del pilot, dues neerlandeses: una és Demi Vollering, que ha guanyat tot el que ha corregut aquest 2023, com Tadej Pogacar, incloeses sobretot les tres clàssiques consecutives de les Ardenes (Amstel Gold Race, Flecha Valona i Lieja-Bastogne-Lieja). La seva contrincant serà Annemiek van Vleuten, la líder del Movistar, que el 2022 va firmar un any de somni amb victòries a tot arreu, incloent-hi el Tour, el Giro i el Mundial. Davant d’elles destaca la principal corredora espanyola, la mallorquina Mavi García, tercera fa un any al Giro, campiona d’Espanya i molt bona escaladora. La pega és que amb només una setmana de recuperació després del capítol de clàssiques és probable que totes arribin una mica cansades a la Vuelta.

¿És la primera vegada que es disputa la Vuelta femenina?

És la primera vegada que es corre amb la denominació oficial de Vuelta Espanya i això demostra la positiva evolució que està vivint el ciclisme en categoria femenina des que el 2017 es va crear una carrera d’un dia que s’anomenava Madrid Challenge by La Vuelta i que va anar creixent a poc a poc, en dies i en dificultat, fins a la creació de la Vuelta. Fins a l’any passat, les dones corrien els últims dies de la Vuelta masculina, de manera que la prova, mediàticament, quedava gairebé en l’anonimat. Aquest any l’única pega és que el pròxim cap de setmana, quan se sentencia la carrera, coincideix amb l’inici del Giro a Itàlia.

¿Quants equips i corredores hi participaran?

A la Vuelta es presenten 161 corredores repartides en 23 equips. Inicialment n’havien de ser 24, però ha quedat exclòs el conjunt català del Zaaf, denunciat per les corredores per l’impagament dels salaris i en fase de dissolució. Cada equip comptarà amb set ciclistes. Dels 23 equips, set són espanyols. A part del Movistar figuren el Bizkaia, el Cantabria Deporte, Laboral Kutxa, Massic Tactic, Sopela i Soltec.

¿Quins premis reparteix la Vuelta?

La primera Vuelta femenina es convertirà en la carrera espanyola d’una setmana que més gratificació atorga als participants i supera la Volta catalana. La ronda espanyola entregarà a les participants 130.000 euros, dels quals 35.000 seran per a la guanyadora, una xifra una mica superior al que es guanya a la París-Roubaix. La ronda catalana va entregar en total 109.500 euros en premis. Els 130.000 de gratificació de la Vuelta són la mateixa quantitat que va donar la París-Niça (sempre comparant en categoria masculina), tot i que els premis encara són lluny dels que donarà el Tour Femmes (del 23 al 30 de juliol, amb un dia més de competició), amb un total de 247.530 euros.

¿Es podrà seguir per televisió?

Per descomptat, tot i que caldrà estar pendent dels horaris, que no sempre són els mateixos. La prova podrà veure’s a través de Teledeporte, Eurosport i algunes televisions autonòmiques, entre elles TV-3, a través del seu canal esportiu Esport3. La contrarellotge d’aquest dilluns finalitza a les 14 hores. De dimarts a dijous, la carrera acabarà a les 5 de la tarda, mentre que de divendres a diumenge finalitzarà a les 15.30 per no coincidir el cap de setmana amb la conclusió del Giro.