El Tourmalet

El Tourmalet: si tenen fred, posin-se un diari al pit

  • Els auxiliars dels equips de la Volta van demanar diaris als bars de Tortosa perquè els corredors es protegissin del vent al descendir Lo Port, després d’acabar l’etapa i buscant l’autocar aparcat a peu de port.

El Tourmalet: si tenen fred, posin-se un diari al pit

LA VOLTA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Algú podria sorprendre’s si no conegués aquest món atapeït de bicicletes quan entra a un bar de Tortosa, a la sortida de la Volta, i veu els auxiliars dels equips demanant la premsa; sí, la premsa, la de paper, la de tota la vida, molt abans que el món descobrís les bondats d’internet. Als auxiliars els era igual si era un diari esportiu, generalista i fins i tot els era igual el què i el com ho explicaven. El que volien, més enllà de les notícies, de les crítiques, era paper imprès i com més diaris, molt millor.

Els treballadors del bar, els que tenen normalment dos diaris per als clients, un d’informació general i un altre d’esportiu, els que es llegeixen mentre es pren el cafè amb llet o amb la cerveseta, van regirar el magatzem, premsa pretèrita, un bon paquet de paper que entregaven als massatgistes i mecànics que els ho sol·licitaven. Es tractava d’aconseguir un arsenal de fulls de diaris. Era igual si parlaven de política, d’economia, de societat, de cultura o d’esports, fins i tot si era la pàgina dels cronistes que estan escrivint aquests dies sobre la Volta. Era com aquell que anhela omplir l’estómac davant una crisi de gana galopant: paper, paper i més paper.

Entre bromes

Donaven les gràcies. Els cambrers feien broma que canviaven els diaris per alguna de les bicis, de 10.000 euros d’ara endavant cada una, que hi havia al sostre dels cotxes, les reserves, les que cada vegada s’utilitzen menys perquè allò de punxar en competició comença a ser una avaria d’altres èpoques.

Feia calor a Tortosa i fins i tot alguns auxiliars treien de la maleta les bermudes, que normalment no s’utilitzen fins al Tour. Però el temps, més per desgràcia que per cap altra cosa, està revolt. No obstant, els equips sabien que a la tarda refrescaria al mont Caro o Lo Port, és igual el nom, ja que es tracta de la mateixa muntanya, i els ciclistes havien de descendir pedalant des del cim fins al peu del port, on estaven aparcats els autocars que els conduirien fins als hotels de Salou.

El millor dels invents

Notícies relacionades

I, és clar, encara que s’utilitzi roba tècnica, encara que el corredor vagi protegit, no hi ha cap invent millor per protegir-se de l’aire mentre es baixa un port que un full de diari, com si fos una samarreta, sobre la pell. Adeu fred, com la millor roba tècnica. Per això els auxiliars dels equips demanaven diaris vells als bars de Tortosa.

Ja ho saben: si un dia tenen fred mentre van en bici o fins i tot amb moto, res millor que acostar-se al quiosc i comprar un diari per protegir-se de les inclemències del temps, com fan els ciclistes professionals. Només un petit favor: llegeixin-ne les notícies, tot i que sigui ràpidament, abans de col·locar-se el full del diari entre el mallot i el cos. Moltes gràcies.