El Tourmalet

El Tourmalet: Un català entre noruecs

  • En qualsevol equip ciclista, bona part dels auxiliars són espanyols i David Colomo no és l’excepció en el jove equip Uno X.

El Tourmalet: Un català entre noruecs

S. L- E.

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Un equip ciclista és moltes coses, més enllà dels set corredors que roden en una carrera com la Volta. És un món a part on es barregen nacionalitats, on l’anglès ja és l’idioma que substitueix el francès, la llengua dominant des dels temps de Jacques Anquetil en el pilot internacional... Dins que va arribar Lance Armstrong i ho va canviar tot, i no sempre per a bé.

Però continuen sent els auxiliars espanyols els escollits a l’hora d’ajudar els ciclistes en l’ajust de les bicicletes o dels músculs. Miris on miris, per exemple aquest dimecres a la sortida de la tercera etapa de la Volta, al centre de Perpinyà, trobes mecànics, massatgistes i fins i tot directors, preparadors físics o metges espanyols. Hi són per tot arreu, a casa dels Ineos, dels Bike Exchange, dels Bahrain, del conjunt dels Emirats, a l’equip Israel; potser, el Jumbo, genuïnament neerlandès, sigui l’excepció.

Anys d’experiència

Fins i tot hi ha un massatgista a casa noruega, en un dels equips més singulars, però alhora amb més projecció del concert internacional. La Volta es mou a ritme noruec i entre ciclistes nòrdics enrolats a l’equip Uno X apareix David Colomo, de Girona, massatgista avesat a mil batalles i que fins a la seva dissolució va estar col·laborant en el conjunt del Dimension Data a les ordres d’Álex Sans, ara convertit en un dels directors del Human Powered Healt, un equip nord-americà que vol créixer per guanyar-se invitacions a carreres com la Volta.

Treballar en un equip noruec significa que, a part dels dies de viatge obligatoris per la competició, els trasllats al país escandinau són una norma, tot i que almenys aquest any la base de l’equip s’ha establert a Bèlgica.

L’Uno X encara no és un equip conegut més enllà de les fronteres de Noruega, però vindria a ser una espècie d’Athletic traduït al ciclisme. Només poden córrer a les seves files joves valors crescuts a les carreteres de Noruega o Dinamarca. No val utilitzar el talonari per fitxar algun corredor de renom. Ells volen guanyar-se, un dia no molt llunyà, el dret a córrer el Tour amb ciclistes formats a les seves terres, per això tenen corredors com els bessons Tobias i Anders Johannssen, dos joves noruecs que apunten alt, sobretot Tobias, que l’agost de l’any passat va guanyar el Tour de l’Avenir i que només Juan Ayuso li va impedir emportar-se el triomf en el Giro Baby. Tobias és el líder de l’equip noruec en la Volta amb l’ànim de destacar el màxim i sense descuidar-se, almenys en les dues etapes inaugurals.

Una cadena de gasolineres

Notícies relacionades

«Tots parlen noruec entre ells i anglès amb mi. Soc un dels massatgistes», explica David, que diu que els patrocina una xarxa de gasolineres de baix cost, ara amb moltes cues, instal·lada a Noruega i Dinamarca. Uno X no té res a veure amb apostes futbolístiques als països nòrdics.

Colomo atén els corredors abans de la sortida, abans d’instal·lar-se a l’autobús de l’equip per buscar la ruta cap a la Molina, on tornarà a atendre els ciclistes abans del massatge, abans d’engegar les rentadores que tots els equips porten i abans de preparar l’avituallament per a l’endemà. El contacte amb els llençols no arribarà fins a ben entrada la nit.