El Tourmalet

El Tourmalet: ¡Passin i vegin, el circ de la Volta!

  • La ronda catalana serà durant aquesta setmana la gran cita mundial del ciclisme.

El Tourmalet: ¡Passin i vegin, el circ de la Volta!

LA VOLTA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Passin i vegin, grans i petits. Passin i entrin al meravellós món del circ del ciclisme. Avui, la Volta i demà, el Tour. Passin i vegin els ciclistes, que ara, tot i que encara no del tot, ja gairebé gairebé se’ls pot tocar, tot i que encara es moguin amb aquestes condemnades mascaretes.

Al circ de la Volta hi ha artistes de diferents edats. Hi ha, per exemple, Juan Ayuso, que als seus 19 anys encara mostra, almenys el que la mascareta permet endevinar, el flagell de l’acné juvenil. En canvi, a Alejandro Valverde d’acné juvenil n’hi queda poc, tot i que continuï sent el més aplaudit i desitjat pel públic de Sant Feliu de Guíxols.

Perquè a Sant Feliu de Guíxols, amb la constant amenaça de la pluja, ha començat la Volta amb el poble ple de tanques i els carrers tallats, com si es tractés del Tour, aquest Tour que va circular per les carreteres de l’Empordà, camí de Barcelona, el 2009, també un altre dia plujós. Llavors Sant Feliu fins i tot va tenir l’honor de passar a la història del Tour com a cota de quarta categoria, la primera dificultat orogràfica que es van trobar els corredors, camí de Montjuïc. I a Montjuïc, també, acabarà diumenge la Volta.

Un circ sense sol

És una ronda catalana que no sembla que hagi de ser el circ del sol perquè pluja i fred, almenys no figura en el guió la neu al Pirineu, seran companys dels corredors durant una setmana. Potser aquest temps hivernal en l’inici de la primavera ha arribat al costat dels periodistes de la televisió noruega que amb els seus equips mòbils segueixen els corredors de l’equip Uno X Pro, un equip jove, ple de promeses nòrdiques del pedal, que han debutat en una carrera World Tour. Catalunya és la primera, però no l’última. I aquesta estrena sembla que ha creat un bon impacte mediàtic en terres noruegues.

Notícies relacionades

I perquè la majoria de ciclistes participants han pogut arribar amb cotxe des de la seva terra d’adopció, Andorra, molt més a prop que Noruega. Un ha sigut Nairo Quintana, l’últim gran resident que ha fixat el seu domicili al petit país pirinenc. Ha deixat enrere Mònaco on vivia mentre es disputaven carreres per Europa. A Mònaco paguen menys impostos que a Andorra però la vida, i sobretot els lloguers, són molt més cars.

No actua en aquest circ de sorpreses esportives, Adam Yates, guanyador l’any passat, que s’ha quedat a Andorra, tot i que sí que ha vingut el seu germà bessó Simon, que a més és un dels favorits per al triomf final. Richie Porte, segon el 2020, arriba el dorsal u, en un equip Ineos on corre Carlos Rodríguez, només 21 anys i disposat a donar la sorpresa en la general. I Pavel Sivakov, que ara és francès, quan sempre va ser rus, fins que el seu país va envair Ucraïna. Disposava de les dues nacionalitats i aquest mes, de sobte, ja s’ha convertit en una de les noves figures del ciclisme francès.