El Tourmalet

La Vuelta i la meta dels peixos morts

  • La carrera arriba aquest dissabte a La Manga del Mar Menor entre crits d’auxili d’ecologistes.

  • La ronda espanyola travessa Múrcia sense Alejandro Valverde, operat aquest dissabte de la fractura de clavícula.

La Vuelta i la meta dels peixos morts

LA VUELTA / CHARLY LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No gaire lluny de la meta de la vuitena etapa de la Vuelta hi ha peixos morts, massa, molta gent en un braç de mar que fa menys d’un segle era un reducte d’ocells i peixos, que sense tant edifici campaven al seu aire, feliços, desconeixent que en un futur el maó envairia el seu hàbitat. Envien un crit de SOS per salvar La Manga, o el que en queda, que s’agafa al vol mentre les xarxes socials s’omplen d’imatges d’operaris traient del mar milers de cadàvers de peixos, molts d’ells sense arribar a créixer.

La Vuelta recorre territoris, passa per pobles i, igual que passa amb el Tour, la batalla ciclista serveix com a aparador perquè el món vegi reivindicacions i fins i tot perquè algun polític es faci la foto i aprofiti les bicicletes per fer campanya. Fa uns anys, un grup de jubilats va seguir el traçat de la Vuelta perquè tothom conegués la injustícia de les preferents. Se’ls sentia i se’ls veia cada vegada que un corredor pujava al podi, ja fos per iniciar l’etapa o recollir els premis de la jornada.

Un sol mar i molts banyistes

El Mediterrani és un mar preciós, però de vegades t’espantes quan passes per l’autopista i veus els accessos a les platges valencianes col·lapsats i t’atures un moment, a set quilòmetres de l’arc de meta a La Manga del Mar Menor, per contemplar la platja i veure que no hi cap un para-sol més, una persona més, i penses que, desgraciadament, la pandèmia continua present en la nostra vida.

Es veu a les noves cues que es formen en tots els hotels per pujar vuit pisos a l’ascensor, un trajecte que es fa a peu sempre que no portis la càrrega de la maleta. Entre turistes i viatgers de la Vuelta, els hotels valencians, alacantins i murcians estan al límit i per qüestions sanitàries no es permet viatjar a més d’un passatger als ascensors a menys que formin part del mateix nucli familiar. Les cues semblen les de Disneyland París per pujar a una atracció, tot i que en aquest cas simplement és per pujar o baixar des de l’habitació que ens ha tocat; una altra cosa és recordar-se cada dia del número corresponent o encertar com funciona l’aigua calenta a les dutxes, perquè de vegades fins i tot sembla que hagis de tenir tenir un màster hidràulic.

L’operació de Valverde

Notícies relacionades

Peixos morts, ascensors, hotels, habitacions, dutxes, platges, turistes, la Vuelta ha entrat a Múrcia, una fugaç visita d’un dia, però ho ha fet sense l’actor principal, Alejandro Valverde, com si les tropes romanes haguessin desfilat sense Juli Cèsar en la seva plenitud guerrera.

Mentre els seus companys deixaven les platges alacantines per buscar la ruta murciana, Valverde entrava en un quiròfan de l’hospital La Vega de Múrcia perquè els cirurgians Paco Esparza i Javier Hernández reparessin la seva clavícula destrossada, sense complicacions aparents. Així és la Vuelta i així són les coses que passen al seu voltant un dissabte calorós del mes d’agost.