El Tourmalet

Liborna, ¿tancat per vacances? No, tancat pel Tour

  • Els veïns a qui no els agrada la volta francesa han de fugir d’una ciutat presa per la Grande Boucle.

  • Els devots de la carrera envaeixen amb les seves caravanes la ruta de la contrarellotge, perquè en aquesta etapa és on millor es identificar els ciclistes.

Liborna, ¿tancat per vacances? No, tancat pel Tour

LE TOUR

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

De vegades penso que a tots els veïns d’una ciutat de 25.000 habitants com és Liborna, a uns 40 quilòmetres però a massa minuts de Bordeus, segur que no els agrada el Tour. En aquest cas, quan en un cap de setmana la localitat ha sigut agraciada pel doble premi de dues etapes de la Grande Boucle, llavors el millor literalment és fugir, buscar la ruta de la platja, quan ha tornat l’estiu a França, i oblidar-se del tremend col·lapse circulatori que munta amb l’arribada dels ciclistes. I més quan el programa indica que se celebra una contrarellotge, hores i hores de carrers tallats.

La Volta a Catalunya, per posar l’exemple d’una carrera molt més senzilla que el Tour, s’ha passat anys sense organitzar contrarellotges. Però no perquè no els agradés als organitzadors, sinó perquè no trobaven un ajuntament decidit a tancar durant tot el dia les vies més importants de la ciutat perquè els ciclistes passessin un a un a una velocitat de vertigen. Per no parlar si la carrera arriba amb l’horitzó d’unes eleccions municipals, no sigui cas que algun negacionista amb l’esport o senzillament un veí emprenyat per l’embolic circulatori decideixi guardar-se l’etapa en la memòria i després canviar el vot.

Els camions encallats

Divendres a la tarda dos camions d’immenses dimensions de l’organització van quedar encallats entre els carrers estrets de Liborna. Els conductors estaven mirant desesperats de buscar una maniobra que els permetés alliberar els vehicles. Feia un parell d’hores que havia acabat la 19a etapa del Tour i la gendarmeria ja començava a tallar els accessos preparant la contrarellotge d’aquest dissabte. Només es veien cotxes de veïns circulant marxa enrere fugint de l’embús dels camions o buscant una via que no tingués una tanca a la vista per arribar a casa seva. Per si no fos prou, els GPS es tornaven tan bojos que no servien per a res.

El cap de setmana més pròxim, davant o darrere de la festa del 14 de juliol, és el pitjor per circular per les autopistes franceses, sobretot les que porten a les platges del sud del país, tant per la via atlàntica com per la mediterrània. Aquest dissabte, entre el Tour i l’escapatòria cap al mar, en el peatge pròxim a Liborna, s’havia format una cua de tres quilòmetres i mig... tres quilòmetres i mig, més de 15 minuts d’espera per pagar l’import de circular per l’autopista.

Els amants del Tour

Notícies relacionades

D’altres, els amants i els devots del Tour, suporten el que sigui per tal de formar part de la festa de la carrera. La contrarellotge és la millor especialitat ciclista per identificar tots els corredors de la prova, ja que circulen sempre amb un cotxe a la seva estela amb un cartell amb la bandera del país original del corredor i el seu cognom. I als ciclistes ja els va bé, perquè molta gent té temps de llegir de qui es tracta i així senten ànims personalitzats.

Molts aficionats ja van arribar divendres i van instal·lar les caravanes al costat de la carrera, tantes, que al llarg de 30 quilòmetres és fàcil descomptar-se. Perquè fins i tot amb una mica de sort un dels helicòpters de la cursa pot aterrar en un moment determinat al costat del lloc escollit per animar i veure el pas dels corredors. És un premi extra, en una etapa amb més públic que en els passos pels principals ports de muntanya superats aquest any. Així és el Tour. Per bé i per mal.