El Tourmalet

14 de juliol en el Tour de França

  • El dia de la Festa Nacional francesa molts ciclistes no perdonen a Van der Poel que els portés al límit durant la primera setmana i després se n’anés a casa.

14 de juliol en el Tour de França

LE TOUR

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Al sud del Pirineu la data del 14 de juliol passa desapercebuda excepte per als francesos que viuen a Espanya. Aquí, en canvi, no és un dia qualsevol, i en el Tour és molt especial. Sempre que pot, l’organització programa una etapa important. Aquest any, la reina, i sempre que poden els ciclistes francesos fan un esforç extra per aixecar els braços el dia de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

A França és impossible no assabentar-se que aquest dimecres és 14 de juliol, la Festa Nacional, dia festiu amb les autopistes plenes, col·lapsades i amb més gent que altres dies en la ruta del Tour, tot i que sense la mascareta posada tot i que s’aconselli quan no es pot mantenir la distància de seguretat. Aquesta nit, la televisió pública retransmet els focs artificials des de la Torre Eiffel i després s’estrena una sèrie que ambienta el París revolucionari de 1789. I, una mica abans, l’etapa del Tour, que manté al país unes magnífiques cotes d’audiència televisiva retransmetent tot el que passa des de l’inici fins a l’arribada.

.

Va arribar el Panoràmix

Per això, aquest dimecres, la pujada al coll de Portet està presa pels aficionats. Fins i tot crida l’atenció la disfressa, per una vegada amb gràcia, del Panoràmix amb bidons preparats a base de poció màgica... o almenys és el que promet.

La gent tenia ganes que per fi una etapa acabés dalt de la muntanya, en un Tour amb les cames més cansades que altres anys. I és que alguns ciclistes no perdonen a Mathieu van der Poel que els portés durant la primera setmana a un ritme salvatge, amb el ganivet a la boca, sense un quilòmetre de repòs, mai baixant dels 40 quilòmetres per hora i amb bona part dels corredors caiguts en combat, tot i que aquesta última circumstància no era per culpa seva. I no li perdonen que després toqués el dos per preparar els Jocs, mentre la resta està ara que no s’aguanta, amb el dipòsit en reserva i pagant l’esforç dels primers dies de competició.

La tercera setmana

Notícies relacionades

Perquè, evidentment, no és el mateix afrontar el Tour pensant que només s’hi estarà una setmana en acció, que haver de regular-se, sigui quin sigui l’objectiu amb la intenció d’arribar a París després de 21 etapes; els uns, lluitant per la general i els altres ajudant els seus líders assolir el repte que s’han proposat. La primera setmana de carrera va ser una veritable bogeria, intensa com no es recordava. Però després calia pensar que en quedaven dues més de competició i, sobretot, dues etapes, la d’aquest dimecres al Portet i la del dijous que acaba a Luz-Ardiden després de superar el Tourmalet.

Mentrestant, el 14 de juliol es viu amb intensitat i amb el Tour com un dels grans atractius incorporats a la Festa Nacional; a excepció de l’any passat quan la volta francesa es va haver de traslladar al setembre, el mes de les carreteres buides, per culpa de la pandèmia.