la ronda italiana

Giro d’Itàlia 2021: primera ‘volata’, primera sorpresa

  • El belga Tim Merlier sorprèn els principals velocistes i s’anota el triomf en la segona etapa del Giro.

  • Els favorits van rodar amb tranquil·litat i només Ganna i Evenepoel van decidir lluitar per les bonificacions.

Giro d’Itàlia 2021: primera ‘volata’, primera sorpresa
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Les ‘volatas’ del Giro mai s’han preparat per als ciclistes espanyols. Pels segles dels segles, la presència hispana sempre ha mirat a les muntanyes; als Apenins, als Abruços, als Dolomites o als Alps de Piemont. Així que va resultar fins i tot estrany veure aquest diumenge els corredors del Movistar, l’equip que lidera Marc Soler, a la zona de preparació d’un esprint, que va guanyar el belga Tim Merlier: primera etapa en línia i primera gran sorpresa perquè, evidentment, el corredor de l’Alpecin, l’equip de l’absent Mathieu van der Poel, no era el principal favorit entre la nòmina de velocistes que s’han apuntat a la carrera.

Com era d’esperar, tampoc hi va haver canvis en la classificació general que continua liderant el corredor italià Filippo Ganna, amb tres segons més de premi gràcies a la seva habilitat per bonificar durant l’etapa.

Es tractava de la típica jornada on l’important era arribar a meta sense sobresalts i sense perdre temps per culpa d’un tall d’última hora en el pilot o d’una maleïda caiguda que posés potes enlaire tots els plans i somnis, millor si són en rosa, disposats per a aquest Giro.

Per aquesta raó va pedalar Soler tan a dalt i tan aclarit als quilòmetres finals. Davant, a una distància prudent dels velocistes, sempre és millor col·locar-se perquè el perill disminueix i perquè, d’aquesta manera, a més, es posa de manifest que estàs en el Giro corrent concentrat i amb intencions de brillar en la carrera.

La brillantor als esprints, a les famoses ‘volatas’ del Giro, mai ha sigut el fort dels espanyols. Fa nou anys Fran Ventoso, avui retirat, va aconseguir l’última victòria espanyola en aquesta mena d’etapes de la ronda italiana. Ventoso va recompensar el Movistar, tal com havia fet un any abans, el 2011, al Giro que no va ser l’obra perfecta d’Alberto Contador, malgrat arribar de rosa a Milà, on li van posar per megafonia l’himne espanyol amb la lletra de José María Pemán. Contador el va perdre pels danys col·laterals derivats d’un filet de carn que no hauria d’haver menjat en la jornada de descans del Tour de 2010, que també el van esborrar del seu palmarès malgrat acabar vestit de groc a París.

Deu anys de la mort de Weylandt

I el 2011, aquest diumenge va fer 10 anys, va morir el corredor belga Wouter Weylandt després de perdre el control de la bici en el descens del Passo del Bocco i impactar contra un mur. El Giro el va homenatjar a la sortida de la segona etapa.

Des d’aleshores, el dorsal 108, el que portava Weylandt en el moment de la seva mort, ha sigut retirat. Mai més ningú correrà amb aquest fatídic número enganxat a la seva esquena o col·locat al quadro de la bicicleta.

El 2020, en el Giro que es va traslladar de la primavera a la tardor per culpa de la Covid, no hi va haver victòries d’etapa espanyoles. Va ser Pello Bilbao, un any abans i per partida doble, qui va pujar dues vegades al podi, dos triomfs que li van servir al ciclista de Gernika perquè li agafés carinyo al Giro on acudeix com a alguna cosa més que el principal ajudant de Mikel Landa al Bahrain.

Aquest diumenge era dia per córrer en calma i per no deixar-se veure, a menys que es tingui 21 anys i es porti com a nom i cognom el de Remco Evepenoel, que tampoc va voler privar-se de bonificar dos segons. ¿Està sol en el Giro per ajudar João Almeida i agafar forma després de la seva tornada a la competició? En dos dies de carrera sembla que diu el contrari, però queda molt Giro per davant.

Notícies relacionades

Classificacions Giro d’Itàlia.