la ronda italiana

Equips i dorsals de tots els corredors del Giro d’Itàlia 2021

La prova comença aquest dissabte amb una contrarellotge a Torí

Equips i dorsals de tots els corredors del Giro d’Itàlia 2021
14
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La ronda italiana comença dissabte 8 de maig a Torí i obrirà el capítol de grans voltes aquest any, que sembla que ha tornat la normalitat, malgrat la pandèmia, al calendari internacional de ciclisme. Amb molt pes a la muntanya, de sortida, el conjunt Ineos sembla el bloc a batre. Entre els espanyols destaquen Mikel Landa, Pello Bilbao i Marc Soler.

1. Jumbo-Visma

L’equip neerlandès arriba al Giro sense la seva principal figura, Primoz Roglic, que es reserva per al Tour. Tampoc compten amb el concurs de la principal figura holandesa a les seves files, Steven Kruijkwijik. No obstant, com a bloc potent i compacte, confien en el neozelandès George Bennett per lluitar per una posició digna a la general. És un bon escalador tot i que generalment ha treballat per altres corredors. Atenció especial mereix el neerlandès Dylan Groenewegen que torna a la competició després de la sanció que li van imposar per la seva salvatge maniobra a la Volta a Polònia que gairebé li costa la vida al seu compatriota Fabio Jakobsen. Serà una de les figures a les etapes destinades a acabar-se amb ‘volata’.

2. AG2R-Citröen

Poques opcions per destacar a la general acompanyen el conjunt francès que està en fase de transformació i evolució després de la sortida de Romain Bardet. De fet, fins aquesta temporada era un conjunt eminentment francès i ara s’ha començat a globalitzar. Al Giro poc podran fer si no és lluitar per escapades amb ciclistes com Tony Gallopin.

3. Astanà

Molta fe ha dipositat el conjunt kazakh en Aleksandr Vlasov. El ciclista rus de 25 anys arriba com a cap de files en la seva oportunitat definitiva per demostrar que veritablement val per al paper de líder. A la Vuelta va estar irregular i al final només va poder ocupar l’11a plaça de la general. L’acompanyen dos veterans corredors espanyols com són Luis León Sánchez i Gorka Izagirre, que, en tot cas i segons com vagin les coses, són experts en l’art de les fugues. De fet, Gorka compta amb una victòria d’etapa al Giro quan era ciclista del Movistar.

4. Bahrain

L’equip àrab arriba amb la seva principal figura que no és cap altra que Mikel Landa amb l’ànim de lluitar per la victòria en la carrera de tres setmanes que sempre li ha anat millor. De fet, va ser el tercer en l’edició del 2015 guanyada per Alberto Contador. I, fins i tot, amb una tàctica diferent de l’Astanà, llavors el seu equip, podria haver-li tret la victòria al ciclista de Pinto en la penúltima etapa. També caldrà estar molt pendents de Pello Bilbao. El ciclista biscaí ha demostrat des del començament de temporada que està en un bon moment de forma i sap, segons com hagi d’actuar i depenent de la forma de Landa, que pot ser el principal ajudant del seu cap de files, una opció per lluitar per la general i un ciclista experimentat a l’hora de buscar un triomf d’etapa.

5. Bora

Peter Sagan i pràcticament res més. El tricampió del món repeteix presència al Giro. L’any passat sempre va ser derrotat per Arnaud Démarre a totes les arribades. Si bé és veritat que el corredor francès estava en una forma pletòrica. Per aquesta raó va apostar per un triomf en solitari, que va aconseguir. Malgrat la seva irregularitat i suposades discrepàncies amb la direcció del seu equip que poden obrir-li la porta a final de temporada, Sagan continua sent un dels ciclistes més mediàtics del pilot. El Bora també presenta l’alemany Emanuel Buchmann amb opcions de lluitar per una posició d’honor a la general.

6. Alpecin-Fenix

Quan el principal atractiu del teu equip (Mathieu van der Poel) es queda a casa les accions a la borsa de la carrera baixen de forma exagerada. La veritat és que l’Alpecin, equip amb plaça fixa com a millor continental de l’any passat, poc pot fer en aquest Giro si no és lluitar per victòries d’etapa amb ciclistes com Tim Mercier.

7. Androni

El mànager de l’equip, Gianni Savio, és tota una figura a Itàlia. Fa anys que reuneixen pressupostos per totes bandes i fins i tot treuen euros de sota les pedres. Els seus equips solen ser els que més noms de marques comercials porten al mallot. I aquest any semblava que es quedava fora del Giro quan va arribar el miracle i va aconseguir una invitació a última hora després que el Vini Zabú va renunciar a córrer la ronda italiana pels casos de dopatge a l’equip. Sempre apareix a l’Androni algun escalador per apuntar-se la victòria en una etapa de muntanya. O almenys per lluitar-hi. L’equatorià Jefferson Cepeda sembla ser el més indicat. També es veurà el comportament en carrera de l’argentí Eduardo Sepúlveda, que mai va trobar un toc de pedal apropiat en els tres anys que va ser al Movistar.

8. Eolo-Kometa

El conjunt impulsat per Alberto Contador i Ivan Basso ja ha obtingut la victòria que anhelaven abans d’arrencar la prova. El premi no ha sigut cap altre, amb un conjunt jove, que poder-se formar ni més ni menys que al pilot del Giro. Buscaran fugues i lluitaran per donar-se a conèixer. A les files, set ciclistes italians i un espanyol, el granadí de 23 anys, Alejandro Ropero.

9. Cofidis

L’equip francès basa la seva força en les ‘volatas’ del Giro, sobretot durant la primera setmana quan l’organització ha intercalat una etapa plana amb una de mitja muntanya. Elia Viviani, el velocista fitxat el 2020, és la seva opció. No obstant, el confinament no li va provar gens bé i va passar la temporada en blanc. Aquest 2021 ha aconseguit només una victòria al Gran Premi Cholet. Si està en forma pot ser una de les estrelles a les arribades massives.

10. Deceuninck

Remco Evenepoel era la superperla del pilot mundial, el noi rebel i qui estava destinat a marcar una època. Fins i tot s’intuïa que podia ser moltíssim millor que Tadej Pogacar. Allà on anava guanyava. I ho feia movent-se amb habilitat i agressivitat en qualsevol terreny: muntanya. pla i contrarellotge. Només té 21 anys. És més jove, per tant, que el vencedor del Tour 2020. Però l’agost passat va tenir una brutal caiguda al precipitar-se al buit en un pont, que va poder costar-li la vida. La recuperació ha sigut molt complicada i no ha pogut debutar fins ara al Giro. Per tant el seu estat físic és tota una incògnita. Si està en forma té les portes obertes de bat a bat per aspirar a tot. De seguida, possiblement ja a la contrarellotge de Torí, es veurà com arriba. De tota manera, al Deceuninck hi ha l’alternativa del portuguès João Almeida, que va portar la ‘maglia’ rosa fa un any i que va demostrar que també sap lluitar per una classificació general. Almeida, a més, és un clar aspirant per portar el primer mallot de líder a la contrarellotge inaugural.

11. Education First

Als 26 anys, John Carthy, el ciclista britànic establert a Andorra, ja és una realitat a l’hora d’oferir candidatura per lluitar per les classificacions generals. Molt bon escalador va acabar la Vuelta 2020 en tercera posició i va aconseguir la victòria al cim de l’Angliru.

 12. Groupama

Amb l’absència deThibaut Pinot, el conjunt francès arriba al Giro sense cap altra opció aparent que tractar de no passar desapercebut i lluitar per alguna victòria parcial amb ciclistes com Rudy Molard o Tobias Ludvigsson.

13. Ineos

Grandíssim equip el que presenten els britànics al Giro. Ja van guanyar la carrera l’any passat amb l’absent Tao Geoghegan Hart, que es reserva per al Tour. Tampoc és casualitat que el dorsal 1 el porti Egan Bernal que, de sortida i sempre que l’esquena es comporti, és el gran candidat per aconseguir la victòria final a Milà. Ben acompanyat ha viatjat el ciclista colombià, que va preparar la recta final per al Giro rodant per Andorra després de volar a Europa des de Colòmbia. És un dels millors escaladors del planeta. Compta, entre d’altres, amb el recolzament del biscaí Jonathan Castroviejo i els colombians Daniel Martínez i Iván Sosa. Atenció, també, al paper que pugui representar a l’equip el rus Pàvel Sivakov.

14. Israel

El conjunt d’Israel ve al Giro amb el ciclista irlandès Dan Martin, que cada vegada sembla més decidit a destacar i fins i tot lluitar per la victòria en una carrera de tres setmanes. Establert, com tants altres ciclistes, a Andorra assegura que arriba a la prova en el millor estat de forma. Si és així serà un ciclista a vigilar i seguir i que animarà la prova. Davide Cimolai, Alessandro de Marchi i Alex Dowsett, guanyador d’una etapa el 2020, són altres corredors de l’Israel a tenir en compte.

15. Lotto

El conjunt belga sempre sembla que no és a les carreres però és dels que mai acostuma a fallar per emportar-se un triomf d’etapa. La seva carta principal és Caleb Ewan, que apareix, amb permís de Sagan, com el millor velocista que s’ha apuntat al Giro 2021. Mai s’ha d’oblidar tampoc Thomas de Gendt. Ja fa anys que no mira a les generals, malgrat haver sigut tercer a la ronda italiana del 2012, la que va poder guanyar el Purito. De Gendt és dels que quan s’escapa, arriba a meta i aixeca els braços.

16. Bikeexchange

És la nova denominació de l’antic Mitchelton, un equip que confia en Simon Yates per guanyar a Milà. De fet, el 2018 va dominar la carrera fins que se li va creuar Chris Froome els últims dies. L’any passat no es va poder lluir ja que va agafar la Covid i va haver d’abandonar precipitadament. El seu èxit més gran com a ciclista és haver aconseguit la victòria absoluta a la Vuelta del 2018. A l’equip també hi ha Mikel Nieve.

17. Movistar

El conjunt de Telefónica ha volgut donar a Marc Soler l’oportunitat de liderar l’equip per primera vegada en la seva carrera professional. El corredor català va demostrar la setmana passada que estava molt fort de cap i cames quan va lluitar per la general del Tour de Romandia. Se li va escapar la tercera plaça per un segon, però va guanyar una etapa i va arribar a liderar la carrera suïssa. Ha de superar la batalla contra la irregularitat i sobretot no ensorrar-se quan arribin els moments complicats en qualsevol etapa. És l’ocasió perquè Soler demostri i evidenciï que és un ciclista preparat per lluitar durant tres setmanes. El seu principal ajudant serà un altre català, Antonio Pedrero.

18. Qhubeka-Assos

El conjunt sud-africà no porta mal conjunt al Giro. De fet, tenen cartes per a diversos fronts. Domenico Pozzovivo, el petit i veterà ciclista italià, serà l’opció en la lluita per la general, mentre que el seu compatriota Giacomo Nizzolo lluitarà per ser el més ràpid en els esprints. Tampoc s’ha d’oblidar Victor Campenaerts, a qui sempre cal tenir en compte en les contrarellotges.

19. DSM

L’equip alemany és un dels més potents del Giro i caldrà estar molt pendents dels seus moviments en carrera. Saben moure’s amb habilitat. Mai es precipiten i analitzen molt bé les etapes, tant per lluitar per la general com per un triomf parcial. Hi ha un liderat compartit entre l’australià Jai Hindley, segon l’any passat, i que va perdre la prova en la contrarellotge final després d’arribar empatat a temps amb Tao Geoghegan Hart. L’altra gran carta és Romain Bardet, que s’estrena al Giro com a gran fitxatge de l’equip alemany. Christopher Hamilton i el veterà Nicolas Roche són altres corredors interessants del DSM. 

20. UEA Emirates

Malgrat anar al Giro sense el seu gran cap de files (Tadej Pogacar), el conjunt de Joxean Fernández ‘Matxin’ presenta un bloc molt seriós a l’hora de lluitar per col·leccionar alguns triomfs d’etapa en etapes de diferent perfil. Diego Ulissi, Davide Formolo i Valerio Conti són ciclistes experimentats per aixecar els braços a qualsevol meta mentre que el colombià Fernando Gaviria és la carta de presentació de l’Emirates per a les arribades massives

21. Trek

L’equip nord-americà va respirar tranquil quan Vincenzo Nibali va anunciar que podia córrer el Giro després de recuperar-se de forma ràpida d’una fractura al canell. Els dubtes físics i els seus 36 anys plantegen tota una incògnita per saber realment quin serà el rendiment del ciclista sicilià, que continua sent la principal figura local tot i que no sembla predestinat a sumar una tercera victòria al Giro. A l’equip també compten amb Gianluca Brambilla i Bauke Mollema per segons quines etapes.

22. Intermarché

L’equip belga intentarà deixar-se veure algun dia, malgrat tenir nul·les opcions per destacar a la general. Aspira a lluitar per mantenir fugues i, si pot ser, una victòria parcial amb ciclistes com Jan Hirt, Andrea Pasqualon o Rein Taaramäe.

23. Bardiani

Convidats al Giro, miraran de guanyar-se a pols el detall de l’organització. L’aspiració no és cap altra que aconseguir una victòria d’etapa amb els veterans Giovanni Visconti i Enrico Battaglin.

DORSALS PROVISIONALS

Ineos Grenadiers

1 Egan Bernal (COL)

2 Jonathan Castroviejo (ESP)

3 Filippo Ganna (ITA)

4 Daniel Felipe Martínez (COL)

5 Gianni Moscon (ITA)

6 Salvatore Puccio (ITA)

7 Pàvel Sivakov (RÚS)

8 Iván Ramiro Sosa (COL)

Ag2r-Citroën

11 Tony Gallopin (FRA)

12 François Bidard (FRA)

13 Geoffrey Bouchard (FRA)

14 Clément Champoussin (FRA)

15 Mathias Frank (SUÏ)

16 Lawrence Naesen (BÈL)

17 Andrea Vendrame (ITÀ)

18 Lawrence Warbasse (EUA)

Alpecin-Fenix

21 Tim Merlier (BÈL)

22 Dries de Bondt (BÈL)

23 Jimmy Janssens (BÈL)

24 Alexander Krieger (ALE)

25 Senne Leysen (BÈL)

26 Oscar Riesebeek (HOL)

27 Gianni Vermeersch (BÈL)

28 Louis Vervaeke (BÈL)

Androni Giocattoli-Sidermec

31 Jefferson Cepeda (EQU)

32 Simon Pellaud (SUÏ)

33 Andrii Ponomar (UCR)

34 Simone Ravanelli (ITÀ)

35 Eduardo Sepúlveda (ARG)

36 Filippo Tagliani (ITÀ)

37 Natnael Tesfatsion (ERI)

38 Nicola Venchiarutti (ITÀ)

Astanà-Premier Tech

41 Aleksandr Vlasov (RÚS)

42 Samuele Battistella (ITÀ)

43 Fabio Felline (ITÀ)

44 Gorka Izagirre (ESP)

45 Vadim Pronskiy (KAZ)

46 Luis León Sánchez (ESP)

47 Matteo Sobrero (ITÀ)

48 Harold Tejada (COL)

Bahrain-Victorious

51 Mikel Landa (ESP)

52 Yukiya Arashiro (JAP)

53 Pello Bilbao (ESP)

54 Damiano Caruso (ITÀ)

55 Gino Mader (SUÏ)

56 Matej Mohoric (ESL)

57 Jan Tratnik (ESL)

58. Rafa Valls (ESP)

Bardiani-CSF-Faizanè

61 Giovanni Visconti (ITÀ)

62 Enrico Battaglin (ITÀ)

63 Filippo Fiorelli (ITÀ)

64 Davide Gabburo (ITÀ)

65 Umberto Marengo (ITÀ)

66 Alessandro Tonelli (ITÀ)

67 Filippo Zana (ITÀ)

68 Samuele Zoccarato (ITÀ)

Bora-Hansgrohe

71 Peter Sagan (ESQ)

72 Giovanni Aleotti (ITÀ)

73 Cesare Benedetti (ITÀ)

74 Maciej Bodnar (POL)

75 Emanuel Buchmann (ALE)

76 Matteo Fabbro (ITÀ)

77 Felix Grobschartner (ÀUS)

78 Daniel Oss (ITÀ)

Cofidis

81 Elia Viviani (ITÀ)

82 Natnael Berhane (ERI)

83 Simone Consonni (ITÀ)

84 Nicolas Edet (FRA)

85 Victor Lafay (FRA)

86 Remy Rochas (FRA)

87 Fabio Sabatini (ITÀ)

88 Attilio Viviani (ITÀ)

Deceuninck-Quick Step

91 Remco Evenepoel (BÈL)

92 João Almeida (POR)

93 Rémi Cavagna (FRA)

94 Mikkel Frolich Honoré (DIN)

95 Iljo Keisse (BÈL)

96 James Knox (GBr)

97 Fausto Masnada (ITÀ)

98 Pieter Serry (BÈL)

EF Education-Nippo

101 Hugh Carthy (GBr)

102 William Barta (EUA)

103 Alberto Bettiol (ITÀ)

104 Jonathan Klever Caicedo (EQU)

105 Simon Carr (GBr)

106 Ruben Guerreiro (POR)

107 Jens Keukeleire (BÈL)

109 Tejay van Garderen (EUA)

Eolo-Kometa

111 Luca Wackermann (ITÀ)

112 Vincenzo Albanese (ITÀ)

113 Davide Bais (ITÀ)

114 Manuel Belletti (ITÀ)

115 Lorenzo Fortunato (ITÀ)

116 Francesco Gavazzi (ITÀ)

117 Edward Ravasi (ITÀ)

118 Alejandro Ropero (ESP)

Groupama-FDJ

121 Rudy Molard (FRA)

122 Matteo Badilatti (SUÏ)

123 Antoine Duchesne (CAN)

124 Simon Guglielmi (FRA)

125 Tobias Ludvigsson (SUÈ)

126 Sébastien Reichenbach (SUÏ)

127 Attila Valter (HON)

128 Lars Van Den Berg (HOL)

Intermarché-Wanty

131 Jan Hirt (RTx)

132 Quinten Hermans (BÈL)

133 Wesley Kreder (HOL)

134 Riccardo Minali (ITÀ)

135 Andrea Pasqualon (ITÀ)

136 Simone Petilli (ITÀ)

137 Rein Taaramae (EST)

138 Taco van der Hoorn (HOL)

Israel Start-Up Nation

141 Daniel Martin (IRL)

142 Patrick Bevin (NZe)

143 Matthias Brändle (ÀUS)

144 Davide Cimolai (ITÀ)

145 Alessandro De Marchi (ITÀ)

146 Alex Dowsett (GBr)

147 Krists Neilands (LET)

148 Guy Niv (ISR)

Jumbo-Visma

151 George Bennett (NZe)

152 Edoardo Affini (ITÀ)

153 Koen Bouwman (HOL)

154 David Dekker (HOL)

155 Tobias Foss (NOR)

156 Dylan Groenewegen (HOL)

157 Paul Martens (ALE)

158 Jos van Emden (HOL)

Lotto-Soudal

161 Caleb Ewan (AUS)

162 Jasper de Buyst (BÈL)

163 Thomas de Gendt (BÈL)

164 Kobe Goossens (BÈL)

165 Roger Kluge (ALE)

166 Tomasz Marczynski (POL)

167 Stefano Oldani (ITÀ)

168 Harm Vanhoucke (BÈL)

Movistar Team

171 Marc Soler (ESP)

172 Dario Cataldo (ITÀ)

173 Matteo Jorgenson (EUA)

174 Nelson Oliveira (POR)

175 Antonio Pedrero (ESP)

176 Einer Augusto Rubio (COL)

177 Albert Torres (ESP)

178 Davide Villella (ITÀ)

BikeExchange

181 Simon Yates (GBr)

182 Michael Hepburn (AUS)

183 Christopher Juul-Jensen (DIN)

184 Tanel Kangert (EST)

185 Cameron Meyer (AUS)

186 Mikel Nieve (ESP)

187 Nicholas Schultz (AUS)

188 Callum Scotson (AUS)

Team DSM

191 Jai Hindley (AUS)

192 Nikias Arndt (ALE)

193 Romain Bardet (FRA)

194 Nico Denz (ALE)

195 Chris Hamilton (AUS)

196 Max Kanter (ALE)

197 Nicolas Roche (IRL)

198 Michael Storer (AUS)

Qhubeka-Assos

201 Giacomo Nizzolo (ITÀ)

202 Victor Campenaerts (BÈL)

203 Kilian Frankiny (SUÏ)

204 Bert-Jan Lindeman (HOL)

205 Domenico Pozzovivo (ITÀ)

206 Mauro Schmid (SUÏ)

207 Maximilian Walscheid (ALE)

208 Lukasz Wisniowski (POL)

Trek-Segafredo

211 Vincenzo Nibali (ITÀ)

212 Gianluca Brambilla (ITÀ)

213 Giulio Ciccone (ITÀ)

214 Koen de Kort (HOL)

215 Amanuel Ghebreigzabhier (ERI)

216 Bauke Mollema (HOL)

217 Jacopo Mosca (ITÀ)

218 Matteo Moschetti (ITÀ)

UAE Emirates

221 Davide Formolo (ITÀ)

222 Valerio Conti (ITÀ)

223 Alessandro Covi (ITÀ)

224 Joe Dombrowski (EUA)

225 Fernando Gaviria (COL)

226 Juan Sebastián Molano (COL)

Notícies relacionades

227 Maximiliano Richeze (ARG)

228 Diego Ulissi (ITÀ).