la ronda italiana

Recorregut del Giro d’Itàlia 2021: Perfils de totes les etapes

La prova comença dissabte a Torí amb un traçat marcat per la muntanya

Recorregut del Giro d’Itàlia 2021: Perfils de totes les etapes
8
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

És la primera de les tres grans. És la primera gran cita del calendari 2021 marcada per la resistència, l’esforç i la lluita a la muntanya, la plana i les contrarellotges per mirar de trobar el millor ciclista. Dissabte comença a Torí el Giro d’Itàlia 2021 que afortunadament s’ha pogut mantenir sense la necessitat d’ajornar-se, com l’any passat, del maig a l’octubre, per culpa de la pandèmia. Fins al diumenge 30 de maig les bicicletes rodaran per tota la geografia italiana. Aquestes són les etapes amb les seves peculiaritats i originalitat.

Primera etapa. Dissabte 8 de maig. Torí-Torí, de 8,6 quilòmetres

La jornada inaugural de la ronda italiana no hauria de plantejar problemes a cap dels favorits per guanyar la carrera a Milà. Es tracta d’un traçat urbà, a l’estil de promoció turística de la capital piemontesa, on caldrà anar ràpid però sense necessitat d’arriscar no sigui el cas que hi hagi una caiguda. Els principals escaladors haurien d’evitar perdre més segons del compte. Primer test per veure com està realment Remco Evenepoel. Filippo Ganna, discret fins ara, i João Almeida figuren entre els favorits a la primera ‘maglia’ rosa.

Segona etapa. Diumenge 9 de maig. Nichelino-Novara, de 179 quilòmetres

La segona etapa no hauria de plantejar problema a cap favorit en una jornada destinada a la primera arribada a l’esprint, les famoses ‘volatas’ del Giro, i que estarà marcada per la jerarquia entre els velocistes amb Peter Sagan al capdavant, però sense oblidar Caleb Ewan o algun corredor local com Giacomo Nizzolo i un Elia Viviani que porta temps en hores baixes.

Tercera etapa. Dilluns 10 de maig. Biella-Canale, de 190 quilòmetres

Jornada que pot resultar estranya i que deixa la primera pregunta en l’aire. ¿Els tres ports de muntanya que apareixen a la ruta provocaran l’enfonsament dels velocistes? ¿Hi haurà, en canvi, la primera fuga triomfant de la carrera? Sobre el paper les pujades del dia no haurien de ser un obstacle per a un corredor com Sagan, tot i que l’any passat l’única victòria que va aconseguir al Giro va ser gràcies a una fuga a la costa adriàtica.

Quarta etapa. Dimarts 11 de maig. Piacenza-Sestola, de 187 quilòmetres

Primera arribada en alt de la carrera i per tant una jornada en què els favorits hauran d’estar atents. Atenció, que si n’hi ha algú que ha arribat curt de preparació al Giro pot tenir la primera desil·lusió. Però, compte, perquè la pujada final a Montemolino presenta percentatges que arriben al 18%. No serà un dia per fer tonteries.

Cinquena etapa. Dimecres 12 de maig. Modena-Cattolica, de 177 quilòmetres

Camí de la platja, a la costa del mar Adriàtic, torna la calma al Giro després de dos dies amb el primer aperitiu de pujades. Seria estrany que la jornada es decidís en una altra situació que no fos una arribada massiva.

Sisena etapa. Dijous 13 de maig. Gruta del Frasassi-Ascoli Piceno, de 160 quilòmetres

La suposada calma haurà durat un dia, com si fos un miratge. Els corredors afronten una etapa una mica complicada amb la segona arribada en alt: la pujada cap al santuari de San Giacomo. Seran 16 quilòmetres d’ascensió, els tres últims amb un percentatge mitjà del 7%. Una oportunitat perquè un corredor de segon nivell es pugui vestir de rosa.

Setena etapa. Divendres 14 de maig. Notaresco-Termoli, de 181 quilòmetres

El Giro aposta per combinar en la fase encara inicial una etapa dura amb una altra de més senzilla, com passa en la setena jornada de la prova, de nou camí del mar, on només una fuga, bastant difícil que pugui triomfar a la meta, trencaria l’anunci d’una altra ‘volata’.

Vuitena etapa. Dissabte, 15 de maig. Foggia-Guardia Sanframondi, de 170 quilòmetres

La vall de Telesina, a l’interior, no gaire lluny de Nàpols, amb el Giro en el límit de la seva trobada amb el sud d’Itàlia, acull una jornada de mitjana muntanya d’aquelles que sempre estan cridades a l’èxit d’una escapada consentida pels principals equips, com l’Ineos.

Novena etapa. Diumenge 16 de maig. Castel di Sangro-Campo Felice, de 158 quilòmetres

El Giro no ha volgut amagar les cartes els dies festius i per això el segon diumenge de competició acull la primera arribada en alt veritablement complicada de la prova: l’ascensió a la Rocca di Cambio, catalogada de primera categoria i amb la meta a 1.655 metres d’altitud.

Desena etapa. Dilluns 17 de maig. L’Aquila-Foligno, de 139 quilòmetres

Gairebé es podria dir que l’organització ha volgut avançar un dia la primera jornada de descans amb una etapa de curt recorregut, només 139 quilòmetres i una última part que discorre per una carretera pràcticament de baixada. Dia cent per cent d’arribada massiva.

11a etapa. Dimecres 19 de maig. Perusa-Montalcino, de 162 quilòmetres

¡Compte amb aquesta etapa! Especial atenció a una jornada que pot resultar més important del que es podria pensar. Un dia que més que guanyar es pot perdre el Giro 2021. I no diguem si plou. És també, potser, l’etapa més bonica paisatgísticament d’aquesta edició, que acaba a Montalcino, la pàtria del Bunello, un dels vins més destacats d’Itàlia i el color vermell de la Toscana. I especial atenció mereixen els quatre trams de terra –és el territori de la Strade Bianche–. Els ciclistes s’enfrontaran a quatre sectors sense asfaltar de 9,1, 13,5, 7,6 i 5 quilòmetres. Un dia per estar enganxat davant el televisor.

12a etapa. Dijous, 20 de maig. Siena-Bagno di Romagna, de 212 quilòmetres

Es tracta de la primera etapa que supera els 200 quilòmetres de recorregut amb quatre ports pel camí que, en principi, han d’apuntar a una nova fuga, sobretot si els líders decideixen recuperar-se de l’esforç de la decisiva 11a etapa del dia anterior.

13a etapa. Divendres, 21 de maig. Ravenna-Verona, de 198 quilòmetres

Verona és una de les ciutats més boniques i turístiques d’Itàlia, potser només superada, al marge de Roma, per Venècia. Però els ciclistes del Giro no estaran per recórrer els carrers i veure els monuments. A la vila triomfal d’Óscar Freire, on va guanyar dos dels tres mundials, s’espera una altra arribada massiva.

14a etapa. Dissabte, 22 de maig. Citadella-Monte Zoncolan, de 205 quilòmetres

Etapa decisiva, clau, complicada i determinant. El ciclista que triomfi al cim del Zoncolan pot ser la ‘maglia’ rosa que arribi als carrers de Milà la setmana següent. Terreny i pujada final per obrir diferències, recuperar temps si fa falta o contraatacar si algun dels favorits entra en crisi. El Zoncolan contempla 14,1 quilòmetres d’ascensió amb un percentatge mitjà del 8,5% i un desnivell màxim del 21%. Sens dubte, és el ‘port’ del Giro 2021.

15a etapa. Diumenge, 23 de maig. Grado-Godizia, de 147 quilòmetres

El Giro fa en aquesta 15a etapa una incursió a Eslovènia, que havia de servir d’homenatge als absents Tadej Pogacar i Primoz Roglic, que es reserven per al Tour. La previsió indica que a la fronterera ciutat de Godizia haurà d’arribar una fuga en grup o en solitari.

16a etapa. Dilluns. 24 de maig. Sacile-Cortina d’Ampezzo, de 212 quilòmetres

Arriben les Dolomites, arriben els ‘monuments’ de la zona alpina més bonica del planeta. I ho fa, amb tres joies de la corona muntanyosa del Giro: el pas Fedaia, el pas Pordoi i el pas Giau. Com sol ser tradicional al Giro (sempre hi ha un pla b) caldrà estar pendent del fred i la neu, no sigui cas que s’alteri l’etapa. No obstant, els organitzadors no han volgut donar tanta solemnitat a la primera trobada dolomítica i han situat l’arribada a l’estació d’esquí de Cortina d’Ampezzo, tot just acabar-se el descens del pas Giau.

17a etapa. Dimecres 26 de maig. Canazei-Sega di Ala, de 193 quilòmetres

Després de la segona i última jornada de repòs els corredors es tornen a trobar amb la muntanya; en aquest cas amb una etapa que inclou un altre final en alt després de superar el pas de San Valentino. La pujada final a Sega di Ala contempla 11,2 quilòmetres al 9,8% amb màximes que arriben al 17%. Gens fàcil.

18a etapa Dijous 27 de maig. Ravoretto-Stradella, de 231 quilòmetres

Massa distància perquè passi res interessant. Molt quilometratge perquè un equip vulgui controlar el pilot. Molt temps perquè el conjunt del líder pretengui mantenir la intensitat del grup. Per tant serà un dia que es pot formar una escapada nombrosa d’on surti el triomfador de la jornada.

19a etapa. Divendres 28 de maig. Abbaiategrasso-Alpe di Mena, de 176 quilòmetres

El Giro entra ja en la part determinant, en què el màxim aspirant a la ‘maglia rosa’ haurà d’estar pendent de dos finals en alt i la contrarellotge milanesa. Alpe di Mena apareix com la penúltima meta en alçada on s’arribarà després de 9,7 quilòmetres al 9%.

20a etapa. Dissabte 29 de maig. Verbania-Alpe Motta, de 164 quilòmetres

Notícies relacionades

L’organització ha col·locat l’etapa reina del Giro 2021 a només un dia de Milà amb una nova incursió per les Dolomites i l’últim final en alt de la carrera, que inclou les pujades prèvies al pas San Bernardino i el pas Spluga. A Alpe Motta s’arriba després de 7,3 quilòmetres d’ascensió al 7,6 i un desnivell màxim del 13%.

21a etapa. Diumenge 30 de maig. Senago-Milà, de 30,3 quilòmetres

Contrarellotge plana i urbana per tancar el Giro. I atenció perquè la ronda italiana acostuma a decidir-se en l’última crono. I si no que els hi preguntin al Purito Rodríguez (2012) o Nairo Quintana (2017). Tots dos van arribar de rosa a la capital llombarda però van cedir el mallot a l’última línia de meta. I per si no fos prou, l’any passat Tao Geoghegan Hart i Jai Hindley ho van fer, a més, empatats a temps.