EL TOURMALET

¡‘Allez’, Alaphilippe!

El campió del món ha encapçalat el pilot de ciclistes professionals residents a Andorra que ha acostat la seva ‘oficina’ a la Volta

¡‘Allez’, Alaphilippe!
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els ciclistes denominen la carretera per on entrenen com ‘l’oficina’. Pràcticament, a excepció d’uns quants dies a la tardor quan es prenen vacances de veritat, surten a treballar. És igual que plogui, faci una calor tropical o un fred siberià. A l’‘oficina’ no hi ha ni calefacció a l’hivern ni aire condicionat a l’estiu. I a sobre, els riscos laborals comporten la difícil convivència amb els cotxes. Cada dia cal agafar la bici, alguns l’anomenen la ‘burra’, i fer uns quilòmetres; de vegades més suaus i d’altres més intensos. Tots tenen el seu preparador físic, el de l’equip o el particular, depèn de si ets una figura o un gregari. I ells marquen el ritme, el que cal fer cada dia. I, ara, amb els ciclocomputadors, o els GPS, o fins i tot el mateix mòbil, és impossible enganyar-los. Un dia colarà que la tècnica no ha funcionat, però dos, no. De seguida queden registrades les dades i els preparadors veuen i fins i tot endevinen l’estat de forma dels seus pupils.

A visitar la Volta

Per l’‘oficina’ no cada dia passen els companys, els que acudeixen a la batalla, els que es col·loquen un dorsal a l’esquena i es disposen, amb diferents objectius i consignes dels equips, disputar una carrera com la Volta. I és llavors quan cal acostar-se al racó de l’’oficina’ per convertir-se en un aficionat més, gairebé un cicloturista, i aplaudir els companys i fins i tot guanyar-se uns cops de clàxon de salutació quan passa algun vehicle del teu equip.

La quarta etapa de la Volta, la reina d’aquesta edició 100 de la carrera, va partir de Ripoll per acostar-se fins a Port Ainé passant, entre altres llocs, per la Seu d’Urgell, a molt pocs quilòmetres de la frontera andorrana. I és a Andorra on resideix un nombrós grup de corredors professionals, més de 50, alguns a la Volta però d’altres entrenant-se a l’‘oficina’, un dia en què calia oblidar-se dels ports andorrans, endinsar-se cap a les carreteres de la comarca catalana de l’Alt Camp i aplaudir el pilot.

El jersei arc de Sant Martí

Notícies relacionades

Així que no va resultar estrany creuar-se camí de la localitat de Martinet ni més ni menys que amb Julian Alaphilippe, al qual era fàcil identificar gràcies al jersei arc de Sant Martí que té l’honor de portar com a campió del món de ciclisme 2020, curiosament la gran carrera organitzada per l’UCI, la federació internacional, i l’única que, curiosament, va mantenir, malgrat la pandèmia, la data assignada abans que el virus fuetegés el planeta.

Alaphilippe fa ja un parell d’anys que resideix a Andorra. Va emigrar en època del seu brillant Tour, el del 2019, el que gairebé guanya a Egan Bernal, qui per aquella època també vivia en el país pirinenc abans de traslladar-se a Mònaco. Els avantatges fiscals no distingeixen les nacionalitats. Alaphilippe està acostumat a França que el públic acompanyi el seu pedaleig al crit d’«¡‘Allez’, Alaphilippe!» tot i que aquest dijous no tocava ser el protagonista. A Andorra comparteix vida amb la seva parella, gairebé tan famós com ell a França. Ella és Marion Rousse, una antiga ciclista professional, que ha treballat de model i que des de fa diversos anys és la veu femenina que col·labora en la retransmissió del Tour i la resta de carreres que ofereix la televisió pública del seu país. Ara està embarassada. La parella va anunciar que esperava descendència poc abans de Nadal.