EL TOURMALET

Una cita diària amb la història de la Volta

Els grans campions de la cursa catalana són homenatjats diàriament: Masdeu, Cañardo, Poblet, Galera, Indurain i Valverde

Una cita diària amb la història de la Volta
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Banyoles viu aquest dimarts la Volta. Els carrers estan tancats al trànsit, però, per desgràcia, aquesta maleïda pandèmia torna a trencar l’ànima d’aquest esport, la possibilitat de tocar i acostar-se a veure els corredors, a estimar-los i a disfrutar de l’únic esport professional que passa al costat de casa teva i que no et cobra entrada per disfrutar de la competició. I, a sobre, fins i tot pots sortir per la tele, si et cacen les càmeres animant, mai corrent, al costat del teu ídol preferit.

Hi ha coses que, desgraciadament, mai seran igual després del pas atroç del coronavirus. I en el ciclisme, com en tants esports, com en altres models de la societat, hi haurà un després amb moltíssimes coses que canviaran o es perpetuaran, tot i que aquest esport està obligat, tant sí com no, a tornar el carinyo al públic. Ningú pot imaginar-se un Tourmalet, un Alpe d’Huez (on, pandèmia al marge, tampoc aniria malament una mica de control, sobretot alcohòlic), un Galibier, un Mortirolo, un Stelvio, un Angliru, uns Lagos de Covadonga, buits com uns aparadors el primer dia de rebaixes, quan també es podia anar de rebaixes i barallar-se per ser el primer a adquirir la peça desitjada i tirada de preu.

Per la tele

Aquest any toca veure la Volta per la tele i només uns pocs poden –podem– acostar-se, tot i que només sigui una miqueta, als corredors, o buscar una rotonda o discretament una ombra a la carretera per veure’ls passar o mirar, aquest dimarts, de descobrir el nom al cotxe que acompanya cada un dels corredors que afronta individualment la contrarellotge de la carrera.

Notícies relacionades

I és la de l’edició del centenari, la Volta que s’hauria hagut de córrer fa un any i que va ser suspesa quan ningú podia sortir de casa, quan arribaven xifres horribles de morts, quan Gianni Mura es moria a Itàlia i omplia de tristesa la sala de premsa del Tour. I l’homenatge als que han fet història en aquesta cursa catalana, com tantes altres coses, va haver d’esperar un any.

Els campions homenatjats

Perquè cada dia, a excepció d’aquest dimarts per la peculiaritat de la contrarellotge, es programa camí de la meta un esprint intermedi bonificat en temps, pròxim al quilòmetre 100, per destacar sis corredors que han tingut molt a dir-hi en una Volta que va néixer el 1911 i que va guanyar Sebastià Masdeu, un dels herois de la carrera a qui es ret homenatge. Dilluns va ser Alejandro Valverde, curiosament no només en actiu sinó participant en la Volta. I d’aquí a diumenge, a Barcelona, seran recordats altres llegendes com Miguel Indurain que igual com el campió del món del 2018 té tres triomfs en el seu palmarès. I també Miquel Poblet, el ciclista que més victòries d’etapa ha aconseguit a la Volta; Mariano Cañardo, amb els set triomfs que va aconseguir als anys 20 i 30 del segle passat, i Joaquín Galera, el corredor que més vegades ha guanyat la classificació de la muntanya, en una cursa que recorda els seus mites tot i que desgraciadament no tingui l'escalf dels aficionats per culpa de la Covid i les restriccions.