el tourmalet

Tots els colors de la Vuelta

La tardor ha deixat una imatge idíl·lica de carreteres i boscos per on passen els ciclistes

segea55707141 grandiella  spain   01 11 2020   spanish rider enric mas  r 201102152106

segea55707141 grandiella spain 01 11 2020 spanish rider enric mas r 201102152106 / David Ramos POOL

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El bosc de la Vuelta era com un espai encantat. Trepitjaves molsa amb les sabatilles i tot estava una mica humit. Faltaven un parell d’hores perquè els corredors envaïssin la carretera camí de la meta. Uns instants de passeig entre arbres per on amb prou feines penetrava la llum descobria un paradís de bolets. La Vuelta, estranyament en aquesta temporada de l’any, ha deixat imatges extraordinàries amb tots els colors de la tardor. Els ciclistes amb prou feines han pogut disfrutar-los perquè ells van a la seva, a vigilar la roda posterior del corredor que porten davant, a mirar de no distanciar-se gaire per aprofitar el rebuf però, alhora, a intentar no tocar-la, fregar-la, per no anar-se’n a terra en el que ells denominen ‘fer l’afilador’ perquè el soroll que provoca el contacte entre tubulars és semblant al del ganivet que s’afina mentre salten espurnes.

Els boscos de la Vuelta entren en l’escena de la tercera i última setmana de carrera per carreteres de Galícia i Castella-la Manxa i, de nou, tal com va passar a Astúries, Cantàbria, la Rioja, per territoris perimetralment tancats, excepte els gallecs, però on es permet el pas de la carrera i el seu seguici. I aquest dilluns, de nou, en el trasllat des d’Oviedo a la Corunya, amb la pluja acompanyant el viatge, l’autovia del Cantàbric es presentava buida de cotxes, excepte els camions de repartiment i, sobretot, els vehicles acreditats de la ronda espanyola, que es traslladaven d’un lloc a un altre, excepte aquells que ho havien fet la nit anterior, des d’Astúries a Galícia.

Estat d’alarma

Per l’autopista els plafons avisen que estem en estat d’alarma  i que hi pot haver controls policials però, realment, són innecessaris perquè amb prou feines hi ha cotxes que es moguin d’una localitat a una altra, d’una comunitat a la veïna, un dilluns en què, a més, és festa a mig Espanya, als llocs als quals quan una dia festiu com Tots Sants cau en diumenge es trasllada al dilluns següent.

Notícies relacionades

Els ciclistes viuen a la seva pròpia bombolla, al marge de la sanitària, i un dia de descans sempre es tradueix en la mateixa rutina, un passeig en bici si no plou, altrament s’aposta pel ‘rodet’ estàtic, un dinar, per fi asseguts i sense haver de pedalar ni buscar pastissets ni petits entrepans a l’interior de la bossa d’avituallament, una migdiada, massatge, el sopar i a pensar en la contrarellotge d’aquest dimarts.

Les proves anti-Covid

La meitat dels equips, no obstant, ha hagut de passar proves PCR per descartar un contagi amb el maleït Covid. La resta ja ho va fer diumenge. Els resultats es coneixeran aquest dimarts abans de l’inici de l’etapa. I tal com va passar dilluns passat han tornat a tenir prohibida la visita d’amics i familiars. Ells, tancats a la seva bombolla, viuen en un altre món i només es preocupen de descansar, recuperar-se i assumir el millor possible els sis dies de competició que queden fins a l’arribada a Madrid, diumenge que ve, sempre vivint el dia a dia i pendents que les restriccions no els afectin més del compte i puguin pedalar en llibertat entre tots els colors dels boscos tardorals per on passa la carretera de la Vuelta.