El Tourmalet

Les bicicletes són per a l'estiu

De Logronyo a Aguilar de Campoo el GPS et porta per escurçar la ruta de la Vuelta a Poza de la Sal, el poble natal de Félix Rodríguez de la Fuente

segea55638013 fotodeldia  graf9516  logro o  28 10 2020   los ciclistas de201029142851

segea55638013 fotodeldia graf9516 logro o 28 10 2020 los ciclistas de201029142851 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Les bicicletes són per a l’estiu, com deia Jaime Chávarri. I l’estiu ha tornat a la Vuelta. ¡Al·leluia! Els ciclistes poden anar en màniga curta i els que seguim l’estela de la carrera, per davant o per darrere, hem pogut tornar a recollir al maleter del cotxe la roba d’hivern. Fins i tot semblaria que fóssim a la primavera sinó fos pels colors i els tons marrons i vermellosos que es contemplen a un costat i un altre de la carretera en el camí que comunica Logronyo amb Aguilar de Campoo, la meta de Palència de la novena etapa de la ronda espanyola.

De vegades, per arribar a la meta, per escurçar temps, per poder escriure una mica abans que s’intensifiqui l’etapa, és necessari buscar una ruta alternativa, amb menys quilòmetres que l’escollida per l’organització perquè els ciclistes decideixin o no lluitar i demostrar qui és el millor de tots.

La terra del naturalista

I, en ocasions, com ha passat aquest dijous, sense buscar-ho, i gairebé sense fixar-te et trobes de cara amb un mural de Félix Rodríguez de la Fuente, potser el naturalista més important, pel seu impacte televisiu, que hi ha hagut a Espanya, i que va morir a Alaska el 1980, mentre rodava un episodi per a la seva famosa sèrie ‘El hombre y la Tierra’. L’helicòpter on viatjava es va precipitar a terra i va començar el mite, com hi ha hagut en altres camps quan una persona mor de forma inesperada. Ciclísticament parlant, i guardant les distàncies, és el que va passar a Alberto Fernández, ciclista d’Aguilar de Campoo, a qui anomenaven ‘el Galletas’, per la vinculació d’aquesta vila de Palència amb la fabricació d’aquest tipus d’aliment. Les fàbriques que hi ha a l’entrada de la localitat són impressionants. Fernández tornava a casa el 14 de desembre de 1984, acompanyat de la seva dona, després d’assistir a una entrega de premis a Madrid, quan va patir un accident de trànsit. El matrimoni va morir. El Galletas havia sigut tercer en el Giro i la Vuelta de 1983 i segon en la ronda espanyola de 1984.

Félix Rodríguez de la Fuente era de Poza de la Sal, on un mural pintat a la seva memòria rep els forasters, i on hi ha una estàtua i fins i tot un centre de conservació mediambiental. Tot porta el seu nom. S’hi arriba per una carretera deserta, on no hi ha ni camions, només algun vehicle acreditat de la Vuelta.

Sense trànsit per la carretera

Notícies relacionades

Mai s’havia vist tan poc trànsit. Els veïns de la Rioja, de Burgos i, finalment, de Palència, per on discorre la ruta alternativa s’han quedat a casa. No és ni necessari posar controls policials per comprovar si la gent compleix els tancaments perimetrals perquè només es veuen els pocs cotxes de la Vuelta, que tenen permís per circular. I uns quants vehicles aparcats al costat dels boscos plens de bolets. Són els caçadors de bolets, els únics que només s’atreveixen a agafar el cotxe i circular uns quants quilòmetres, cosa que no està prohibida.

Quan es reprèn la ruta oficial de la Vuelta, d’aquesta Vuelta que almenys aquest dijous ens fa creure que les bicis són per a l’estiu, amb un sol lluent, es torna a la realitat, a la de ‘carreteres tancades’ al públic i a les tanques, que abans servien per separar el públic dels ciclistes, i que ara només s’utilitzen per col·locar la publicitat dels patrocinadors de la carrera. Les pegues de competir en plena pandèmia.