El Tourmalet

«Aquest any queda't a casa»

Com un crit d'angoixa i amb dolor la Vuelta que comença dimarts demana que no es vagi a la carretera

segea55409888 cycling   giro d italia   stage 11   porto sant elpidio to r201014135708

segea55409888 cycling giro d italia stage 11 porto sant elpidio to r201014135708 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

És com dir-li a l’amor de la vida que no està al teu cor quan no és cert. Gairebé com renyar un fill si saps que el que estàs fent és injust. Tant i tant que havia costat omplir les carreteres de la Vuelta, que la carrera tornés a tenir el carinyo de la gent allà per on passés i que hi hagués cicloturistes ascendint (millor pujar que baixar contra carrera) pels ports de la Vuelta tal com feien sempre, fins i tot aquest any tan i tan complicat, en el Tour. Aquí, la veritat, en el Giro amb prou feines es veuen aficionats en bici, tot i que també és cert que en les tres etapes de muntanya fins ara superades ha fet un temps de mil dimonis on l’última ocurrència era pedalar.

A la Vuelta no li ha quedat cap altra opció que cridar de forma amarga però obligada allò d’«aquest any queda’t a casa». La prova comença dimarts que ve a Irun i comparteix sis dies de competició amb el Giro, circumstància incòmoda, coses d’aquest feliç coronavirus que segueix amb la intenció perversa de quedar-se entre nosaltres. No ha quedat cap altra opció que demanar-li a la gent que es quedi a casa per amor al ciclisme, per amor als seus i per amor propi. Ningú a les sortides, ningú a les arribades, ningú als ports que es tancaran policialment, i també, el més complicat, que ni tan sols t’acostis al carrer quan el pilot passi pel teu poble o ciutat. Si tens la sort de tenir un balcó doncs els mires i els aplaudeixes i fins i tot si és possible, tal com es fa aquí en el Giro, decores la casa donant la benvinguda a la carrera o al corredor que et caigui més simpàtic.

Els suports

No ha quedat cap altra opció. La Vuelta recorrerà el nord de la Península ibèrica i farà un trànsit cap a França i el Tourmalet, cim històric del Tour, la que dona nom a aquest espai, que aquest any ha estat fora del guió de la ronda francesa. I ho farà amb total i absolut recolzament institucional, ja que governamentalment la prova ciclista té la mateixa consideració de les lligues de futbol i bàsquet o els grans premis de cotxes i motos que s’han celebrat aquests últims mesos tan incerts a Espanya.

Hi haurà Vuelta i amb uns nivells de seguretat sanitària fins i tot més forts que els que va dissenyar el Tour de comú acord amb la Unió Ciclista Internacional (uci). I per aquesta raó es demana a la gent que es quedi a casa i que es col·loqui davant el televisor, ja que estan previstes moltes hores de retransmissió, de vida ciclista, la primera setmana, amb horaris diferents, fins i tot amb l’ocasió de poder veure els finals d’etapa del Giro, primer, i de la Vuelta, després.

«No ens fallis»

Notícies relacionades

Aquí a Itàlia la gent va a les sortides, es llança al carrer quan els ciclistes passen pels seus pobles o ciutats i s’omplen les metes com sempre havia passat abans del coronavirus. Aquí, el Giro roda pendent no només de la lluita per la classificació general sinó també de les anàlisis i els controls per evitar la propagació del virus que ha punxat la bombolla dissenyada, potser una mica més suavitzada, des de la sortida de Palerm.

En la Vuelta els equips hauran de viure com si estiguessin en un monestir, treballar, menjar i descansar, seran les tres consignes per a ells. Però en aquestes condicions també haurà de conviure tot el personal de la carrera. No és temps per a bromes sinó per donar un missatge amarg i mai desitjat: «Si t’agrada el ciclisme cuida de la teva família, cuida de tu, queda’t a casa. No ens fallis...».