TERRITORI

El Departament d'Agricultura presenta 10 projectes per transformar el sector agroalimentari

Vicepresident Aragonès: «Fem de Catalunya un país agroalimentari de referència»

Consellera Jordà: «Fem un salt sense precedents per reactivar i transformar el sector agroalimentari, forestal i marítim català»

Roda de premsa de Teresa Jordà i Pere Aragonès.

Roda de premsa de Teresa Jordà i Pere Aragonès.

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, van presentar dilluns en roda de premsa un pla de 3.000 milions d’euros per impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim. Es tracta de 10 projectes transformadors que donen resposta a les demandes de la societat i els reptes identificats a les agendes globals i europees per poder garantir la qualitat de vida de la ciutadania inclosos en el pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern.

El gruix dels projectes s’executarà abans de l’any 2020, amb un import previst de 2.207 milions d’euros. La resta de la inversió fins a arribar als 3.000 milions, està prevista fins a l’any 2032.

A part dels 10 projectes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern inclou dos projectes més del Departament de Territori i Sostenibilitat vinculats també al sector agroalimentari. L’import total dels 12 projectes és de 3.911,10 milions d’euros.

Durant la seva intervenció, Aragonès ha assegurat que «la sobirania alimentària» és un eix estratègic de qualsevol país: «Tots els països han de tenir una estratègia d’alimentació», va remarcar. Per aquesta raó, segons ha explicat, el Govern invertirà més de 3.000 milions d’euros «per fer de Catalunya un país agroalimentari de referència, garantint la sostenibilitat ecològica i ambiental de tota la cadena alimentària». «Catalunya està en condicions de ser una potència agroalimentària. És un sector que, ja en la crisi del període 2008-2013, va demostrar una gran capacitat de resiliència, va fer un gran esforç per exportar i per innovar, i ara també ha demostrat una gran capacitat de resistència», ha destacat.

En aquest sentit, Aragonès ha fet una crida al sector i al conjunt de les administracions per treballar junts des del «cogovern» amb «l’objectiu de garantir que la sortida de la crisi generada per la Covid-19 generi oportunitats a tota la cadena de valor alimentari i a tot el territori», va afegir.

La consellera Teresa Jordà ha destacat que el Departament d’Agricultura ha mobilitzat prop de 15 milions d’euros amb ajuts directes i indirectes per atendre l’emergència per la crisi de la Covid-19, però que «avui anem molt més enllà i presentem aquest pla de transformació sense precedents del sector agroalimentari, forestal i marítim per als pròxims anys. Sí, reactivem i transformem», va remarcar.

Notícies relacionades

I, tot això, implica un salt endavant. «La reactivació econòmica ha de venir de la mà de la transformació», va dir. «Es tracta de convertir Catalunya en un país de referència pel prestigi del seu sistema alimentari, amb un creixement equilibrat i regenerador en termes socials, ambientals i econòmics, que garanteixi la cohesió territorial ja la vegada reforci el posicionament de les seves produccions i de la gastronomia».

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació treballa des de la legislatura de la consellera Meritxell Serret en un canvi de model que ara amb aquests nous projectes s’acabarà de materialitzar. És transformació des de la cogovernança amb la participació activa de les diferents administracions, els agents econòmics, socials, ambientals i polítics i de la participació activa de les diferents administracions, els agents econòmics, socials, ambientals i polítics i de la ciutadania en general en la configuració de les noves polítiques.

Temes:

Agricultura