DESJUDICIALITZACIÓ

La Generalitat i el poder judicial creen un equip pioner per impulsar la mediació als jutjats

El nou servei neix a Barcelona i posarà èmfasi en conflictes familiars derivats de la Covid-19, com els conflictes per la custòdia dels fills

2

2

1
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Justícia, a través del Centre de Mediació de Catalunya, reforçarà la col·laboració amb el Deganat de Barcelona per impulsar mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes després de l’estat d’alarma. Se centrarà sobretot en els òrgans judicials de Barcelona, però també s’estendrà als jutjats de família de la resta de Catalunya.

L’equip estarà format per un tècnic del Centre de Mediació, especialista en l’àmbit de la resolució de conflictes, un funcionari de tramitació judicial i el lletrat del Deganat. Es tracta d’una iniciativa pionera que facilitarà als ciutadans i empresaris l’accés a la mediació i ajudarà a sensibilitzar els diferents operadors jurídics –jutges, magistrats, advocats o procuradors, entre d’altres– sobre els beneficis de desjudicialitzar els conflictes.

Durant els pròxims mesos, es posarà èmfasi en la mediació ‘exprés’, a través de la qual es podran derivar a mediació aquells procediments sumaris que es van crear en el context de confinament i de restriccions de mobilitat per resoldre qüestions de dret de família directament derivades de la crisi sanitària.

Règims de custòdia o pensions alimentàries

Notícies relacionades

L’objectiu principal de la mediació ‘exprés’ és que els conflictes en les relacions familiars que hagin sorgit durant l’emergència de la Covid-19 puguin tenir una solució al màxim de ràpida i eficaç, sense necessitat d’acabar en un judici, ja que són litigis que sovint afecten menors d’edat, com poden ser els règims de custòdia o el pagament de pensions alimentàries de fills.

La mediació ‘exprés’ reduirà substancialment els tràmits administratius i la documentació, i podrà fer-se de forma telemàtica per mantenir les distàncies de seguretat. Hi haurà dues sessions informatives prèvies fetes pels mateixos mediadors i dues sessions de mediació gratuïtes. Tots els mediadors comptaran amb el recolzament del Centre de Mediació de Catalunya, que farà el seguiment.