PREMIS D'EL PERIÓDICO

La gran cerimònia del Català de l'Any, aquesta vegada amb dos premiats (a les 21.45 hores a TV3)

La gala de l'any passat no es va poder celebrar, i aquest dimarts es coneixerà la identitat del guanyador del 2016

Maria del Mar Bonet, Manola Brunet i Josep Maria Pou són els finalistes d'aquest 2017

zentauroepp43374895 combo finalistas a catala de l  any maria del mar bonet  man180517182247

zentauroepp43374895 combo finalistas a catala de l any maria del mar bonet man180517182247

4
Es llegeix en minuts
Claudia Pizcueta

Aquest dimarts al migdia, davant de notari, es tancarà la votació per escollir el guanyador del Catalá de l’Any 2017 el nom del qual quedarà escrit en un sobre i es coneixerà durant la gala que se celebrarà a partir de les 21.00 hores al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Fins aleshores els lectors d’El Periódico de Catalunya podran continuar votant pel seu favorit a través dels canals habituals. Els finalistes d’aquesta 18a edició, per ordre alfabètic, són Maria del Mar Bonet, que l’any passat va celebrar els 50 anys sobre els escenaris, Manola Brunet, doctora en climatologia, i Josep Maria Pou, actor i director teatral guardonat amb el Gaudí de Honor del 2017 per la seva trajectòria. La part final de la cerimònia s’emetrà en directe per TV3 a partir de les 21.45 h, en el tram final del Telenotícies.

Entre els altres set candidats al guardó hi havia l’alpinista Òscar Cadiach, la nedadora de sincronitzada Ona Carbonell, la cineasta Isabel Coixet, el cuiner Jordi Cruz, l’entrenador del primer equip d’handbol del FC Barcelona Xavier Pascual, l’arquitecta Carme Pigem i els seus socis de l’estudi RCR Rafael Aranda i Ramon Vilalta, i la directora novella de cinema Carla Simón.

Tot i això seran sis les persones que optaven a aquesta distinció, i és que la gala que havia de premiar el Catalá de l’Any 2016 no es va poder arribar a celebrar, així que el nom del guardonat va quedar escrit en un sobre i es coneixerà en la primera part de la gala d’aquest dimarts.

Els dos finalistes amb més suport dels lectors recolliran aquest dimarts a la nit el testimoni que deixa el guanyador de l’última edició celebrada l’any 2015. Òscar Camps, director de Proactiva Open Arms, va rebre el Català de l’Any per la seva activitat d’ajuda humanitària que encapçala des de setembre del 2015 rescatant els refugiats sirians que arriben per mar a l’illa grega de Lesbos. Camps es va alçar com la cara visible de la denúncia de la passivitat d’Europa davant d’aquest dramàtic èxode que encara avui pateixen centenars de persones.

El premi d’aquest any s’entregarà en la recta final de la cerimònia i, en el tram final del Telenoticies Vespre, el canal autonòmic connectarà en directe amb la gala conduïda per la periodista Elisabet Carnicé i l’actor Biel Duran. L’acabat d’estrenar president de la Generalitat, Quim Torra, pronunciarà un discurs abans de conèixer el Catalá del Any 2017. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, seran també presents en l’acte, entre altres representants de la política catalana. 

Des de la pàgina web d’EL PERIÓDICO s’informarà minut a minut del que passi durant la cerimònia. Els 700 convidats a la gala disfrutaran de les actuacions musicals de Ramon Mirabet, natural de Sant Feliu de Llobregat i un autèntic ídol a França després del seu pas fa més de set anys per Nouvelle Star, un Operación Triunfo a la francesa. Els convidats també disfrutaran de l’actuació d’un convidat sorpresa que amenitzarà la nit abans que es doni per acabada la cerimònia. 

El Català de l’Any és un dels esdeveniments més rellevants organitzats per El Periódico que se celebra des de fa anys a Catalunya, i que per la seva pròpia naturalesa de distingir els ciutadans més il·lustres ha arrelat profundament en la societat catalana.

El Català de l’Any 2016, el premi posposat

A la gala d’aquest dimarts es coneixerà també el Català de l’Any 2016. El nom del guanyador va quedar escrit en el seu moment en un sobre davant de notari i es revelarà en la primera meitat de la cerimònia de la mà del president de la Generalitat i el president de Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah.

Els finalistes, per ordre alfabètic, són: Francisco Ibáñez, creador de Mortadel·lo i Filemó, Oriol Mitjà, metge especialitzat en malalties tropicals, i el creador i impulsor de la Fundació Pare Manel, Manuel Pousa, sacerdot solidari i dinamitzador ciutadà.

Els altres set candidats al guardó del 2016 van ser el cineasta internacional Juan Antonio Bayona, la nedadora Mireia Belmonte, l’escriptor Eduardo Mendoza, l’escriptora Maria Antònia Oliver, la coreògrafa i ballarina Sol Picó, l’astrofísic Guillem Anglada-Escudé  i l’actriu Clara Segura. 

L’exclusiu Sopar de l’Any

Notícies relacionades

Lliurats els premis, i una vegada finalitzada la gala, començarà al majestuós vestíbul del TNC el Sopar de l’Any, un sopar exclusiu en mans dels millors cuiners del panorama gastronòmic català. Carme Ruscalleda, els Germans Torres, Silvia Hofmann, Paco Pérez, Joan Roca, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Sergio Humeda, Paolo Casagrande i Carles Gaig firmessin els plats principals d’un sopar tipus còctel amb postres incloses a càrrec de la pastisseria Escribà.

La beguda estarà a l’altura dels plats. I és que Torres, celler de referència mundial, destaparà els seus vins i el cava anirà a càrrec de Gramona, que brindarà amb un Imperial Brut Gran Reserva 2013. Bacardí oferirà els seus combinats i Estrella Damm, Malquerida, Daura i Free Damm les seves cerveses. El 'combinat del català de l’any' anirà a càrrec de Royal Bliss.