Josep Carreras, un crac en la lluita contra la leucèmia

Després d'haver patit la malaltia, el tenor va crear una fundació per avançar en la investigació i augmentar el nombre de donants de medul·la

jgarcia9184274 barcelona 13 10 2008 concierto ben fico de josep c160302201458

jgarcia9184274 barcelona 13 10 2008 concierto ben fico de josep c160302201458 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El tenor Josep Carreras (Barcelona, 1946) s'ha convertit en un crac en la lluita contra la leucèmia. La malaltia que va fer témer per la seva vida –li va ser diagnosticada el 1987– s'ha convertit en el principal cavall de batalla del famós cantant des de la seva sortida de l'hospital de Seattle el 1988. Després de superar amb èxit la seva lluita personal contra aquest càncer, va crear la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia. A través d'aquesta organització amb base a Barcelona i seus als Estats Units, Suïssa i Alemanya, la seva veu dóna esperança a aquells que passen pel mateix que ell va patir. A través de la seva fundació intenta millorar la qualitat de vida del malalt, destinar recursos a la investigació i captar donants de medul·la òssia i de sang.

Gràcies a l'impuls i la tenacitat del cantant, l'organització s'ha convertit en un referent. El músic que va popularitzar l'òpera amb Los Tres Tenores, aquell trio irrepetible que va formar amb el desaparegut Luciano Pavarotti i Plácido Domingo, fa anys que ofereix recitals i actes benèfics. Carreras ja ha recaptat més de 100 milions d'euros per a la fundació. Entre els seus objectius figura ampliar el nombre de socis i donants.

5.000 CASOS A ESPANYA CADA ANY 

Cada any a Espanya són diagnosticades 5.000 persones de leucèmia. Per a moltes, l'única esperança serà un trasplantament de medul·la òssia però tres de cada quatre pacients no tindrà un família compatible. El banc de donants de medul·la de la fundació del cantant ha salvat moltes vides fins ara i espera anar a més. "Les tècniques han canviat. Ja no és necessari estar ingressat 12 hores ni assumir riscos per al donant", explicava Carreras en una entrevista. La possibilitat de fer trasplantaments amb la sang perifèrica també ha sigut un avanç important. Carreras, que mai oblidarà l'angoixa que va patir durant la malaltia, s'ha convertit en un abanderat d'aquesta causa.

Carreras fa  anys que ofereix recitals i actes benèfics, i ha recaptat més de 100 milions d'euros per a la seva fundació

Notícies relacionades

Utilitza la seva popularitat en la lírica per promoure esdeveniments que serveixen tant per recaptar com per sensibilitzar sobre la necessitat de donar cèl·lules sanes que ajudin a curar altres persones. Carreras alterna la seva actual dedicació a la fundació amb el Final World Tour, amb el qual s'està acomiadant dels escenaris, on ha triomfat al llarg de la seva dilatada carrera.

DEL LICEU AL MÓN

Fill d'un caporal de la Guàrdia Urbana de Barcelona i d'una perruquera de Sants, el tenor va debutar al Liceu de nen a ‘El retablo de Maese Pedro’, de Manuel de Falla, als 11 anys. Amb ella va guanyar el seu primer sou, 500 de les antigues pessetes. "Recordar la meva primera actuació al Liceu m'omple d'emoció", va dir quan el coliseu li va retre homenatge el 2008 coincidint amb el 50è aniversari del seu debut. El 1970, ja com a sòlida promesa del cant, va oferir la seva primera interpretació com a cantant professional a 'Norma', de Bellini, juntament amb Montserrat Caballé.

 va debutar al Liceu de nenMontserrat CaballéA partir de llavors, va fer carrera amb la diva catalana com a parella. Junts van protagonitzar 15 òperes diferents en els millors teatres del món. Després, ja sense necessitat de guia, Carreras va triomfar a tot el món cantant amb altres destacades artistes com Agnes Baltsa, Mireia Freni i Katia Ricciarelli. Londres, Nova York i Viena, que considera la seva "segona pàtria operística", es van rendir a la seva veu. "Sóc un privilegiat, com a artista i com a home", ha afirmat l'artista, que el 2014 va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya i la Medalla d’Or del Cercle del Liceu.