HIPERTENSIÓ

La malaltia silenciosa que no hem de perdre de vista

La hipertensió és una malaltia amb factors genètics o ambientals que afecta 2 de cada 10 espanyols

Si no es tracta, aquesta malaltia pot portar a problemes com malalties del cor, accident cerebrovascular o insuficiència renal

La malaltia silenciosa que no hem de perdre de vista
2
Es llegeix en minuts

Per començar, hem de tenir clar el concepte de la pressió arterial. Es tracta de la força de la sang al circular per les parets dels vasos sanguinis. Actualment, 2 de cada 10 espanyols pateixen hipertensió o una pressió arterial alta, l’afecció més freqüent entre la població. Això pot ocasionar problemes de salut a llarg termini. Quan la pressió arterial es manté durant molt temps alta, el cor ha de treballar més i bombar amb més força. Això deriva en moltes ocasions en insuficiència cardíaca o renal, atacs al cor o accidents cerebrovasculars, segons la informació oferta per l’Institut Nacional del Cor, els Pulmons i la Sang dels Estats Units. 

Factors de la hipertensió

Factors de la hipertensióLa hipertensió arterial té un component genètic, per això, si els nostres pares la pateixen, tenim més probabilitats de tenir-la. Però no és l’únic factor que hi influeix. «A més de la ingesta de sal, tot el que ens porti al sobrepès i l’obesitat és perjudicial. Així, la falta d’activitat física, una ingesta excessiva de greix i de sucres poden afavorir la hipertensió arterial», explica José Tuñón, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz (Madrid) en una entrevista a Infosalus. 

En moltes ocasions els pacients s’obliden de seguir al peu de la lletra el tractament, especialment de vacances o quan viatgen. Però és fonamental seguir el tractament, tant farmacològicament com pel que fa a l’estil de vida, ja que aquesta malaltia constitueix una cursa de fons. És una malaltia que no sol causar símptomes, tret que hi hagi complicacions.

Un estil de vida saludable

Un estil de vida saludableEn aquest sentit, es pot assenyalar que la pressió arterial es pot elevar sense una causa coneguda per anterioritat, pot deure’s a una altra malaltia prèvia o pel consum d’alguns fàrmacs. Però, en moltes ocasions, es produeix per un estil de vida poc saludable, en què s’inclou un abús de tabac, per l’estrès, el sobrepès o la falta d’exercici. També pot afectar una mala alimentació amb alt consum de sal.

Combatre-la amb la dieta

Notícies relacionades

Combatre-la amb la dieta

  • Reduir la sal als àpats o no afegir-ne. Cal donar prioritat als aliments frescos, que tenen menys quantitat de sal, i reduir el màxim possible els precuinats, que generalment tenen un alt contingut en sal.

  • Aprendre a llegir les etiquetes. A l’hora de comprar productes, és important saber llegir les etiquetes, per poder elegir els que tenen menys contingut en sal. El convenient seria elegir aquells que continguin menys de 0,5 grams de sodi per 100 grams de producte.

  • Substituir la sal per espècies i herbes, com orenga, farigola, all, ceba, pebre o nou moscada, entre d’altres. D’aquesta forma aconseguirem més gust de carns, peixos o vegetals sense necessitat utilitzar sal.

  • Seguir una dieta saludable, rica en verdures, fruites, llegums, peix, oli d’oliva i aliments amb poc greix. 

Prevenir amb revisions periòdiques

La majoria de les persones amb pressió arterial alta no tenen símptomes, però en alguns casos es pot presentar mal de cap, dificultat per respirar o sagnia nasal, entre d’altres. Però aquests signes i símptomes no són específics, per això el millor és que el metge mesuri la nostra pressió arterial, almenys, cada dos anys a partir dels 18 anys i cada any a partir dels 40 anys, o abans d’aquesta edat si hi ha un risc elevat de pressió arterial alta.