ENTREVISTA

Dionisio Martínez de Velasco: «Ara és el moment de garantir la qualitat assistencial»

Dräger és una de les empreses líders a nivell internacional en els camps de la tecnologia mèdica i la seguretat industrial

Dionisio Martínez de Velasco: «Ara és el moment de garantir la qualitat assistencial»
4
Es llegeix en minuts

Amb la premissa de ‘Tecnologia per a la vida’, Dräger desenvolupa des de 1889 productes d’alta tecnologia que protegeixen i salven vides, ja sigui en l’àmbit sanitari, com l’àrea industrial. El Grupo Dräger és present en l’actualitat a més de 190 països i té més de 14.500 empleats arreu del món. A Espanya, amb presència des de fa més de 45 anys, la companyia compta amb més de 400 empleats destinats, principalment, al servei d’atenció i manteniment dels equips. Dionisio Martínez de Velasco, ‘managing’ director Iberia Dräger, valora l’impacte de la Covid-19 en la nostra societat.

-¿La pandèmia de la Covid-19 ha fet aflorar les deficiències de la nostra sanitat?

-Sens cap mena de dubte. La crisi sanitària ha posat a prova la capacitat assistencial del sistema sanitari espanyol. La crisi econòmica del 2008, especialment apressant a Espanya i de la qual encara no ens havíem revifat del tot, va tenir una repercussió directa en l’obsolescència del material sanitari. 

Concretament, s’ha necessitat fer una inversió ràpida per part de les autoritats sanitàries en equips de cures crítiques i respiratòries. Així, s’ha modernitzat la base instal·lada, però en altres àrees d’assistència hospitalària hi continua havent aquest problema: anestesiologia, neonatologia i infraestructures generals hospitalàries. 

Si a aquesta situació existent als centres hospitalaris, hi sumem la construcció de nous centres per als quals la inversió en tecnologia sanitària no està anant a l’una, ens trobem davant un repte molt rellevant per als pròxims anys. 

La bona notícia és que l’objectiu principal de la tecnologia sanitària és invertir en la salut de tots els ciutadans i assegurar la salut pública de les pròximes generacions. Les bases per aconseguir l’actualització del sistema sanitari existeixen i ja s’estan començant a fer passos perquè situacions excepcionals com la viscuda el 2020 es puguin afrontar millor i de manera més eficaç.

-¿Com s’han evidenciat aquestes deficiències?

-La inversió en tecnologia sanitària s’ha destinat, per complet, al tractament de pacients amb Covid-19. Aquesta situació ha provocat que, en ocasions, la capacitat d’assistència als hospitals s’hagi saturat i que el tractament d’altres patologies no s’hagi pogut atendre amb l’agilitat necessària. De fet, en alguns hospitals s’han tornat a paralitzar les operacions no urgents i a retardar les cites mèdiques de persones amb altres patologies. 

La demanda i necessitat d’atenció de totes les patologies no decreixerà, i és el nostre deure oferir els millors recursos a tothom. En aquestes àrees encara es necessitaran diversos mesos per normalitzar la situació en un context en el qual, a més, no s’ha realitzat la inversió necessària per actualitzar els equips tecnològics. Parlem d’equips tan importants com els d’anestèsia dels serveis de neonatologia. 

Quant a la gestió de pacients i digitalització de les dades, també s’han mostrat carències en el sistema i que, amb una renovació, es podria resoldre fàcilment. 

-¿Quina és la solució per modernitzar el material que utilitzen els nostres sanitaris?

-En primer lloc, tots hem d’interioritzar que la inversió en salut és invertir en vida. Salvar vides ha de ser sempre la prioritat Aquesta crisi sanitària no ha fet més que reforçar aquesta postura. Les decisions que prenguem avui tenen un impacte directe en les pròximes generacions. Les crisis sanitàries solen derivar en una crisi econòmica, tal com estem veient actualment. Així doncs, és important cuidar molt la renovació tecnològica de l’equipament mèdic, així com impulsar la innovació de tecnologia sanitària, en què la digitalització cobra cada vegada més importància.

Ja s’estan fent els primers passos per renovar l’equipament sanitari, però hem de continuar treballant amb l’objectiu de comptar amb la més alta tecnologia en tot el sistema sanitari espanyol atenent les innovacions que ja hi ha al mercat: la integració de sistemes, la gestió més eficient i connectada de les dades dels pacients i l’aplicació de la internet de les coses (IoT).

El sistema sanitari espanyol ha demostrat estar a l’altura fins i tot en les situacions més adverses, i les empreses del sector tenim l’obligació d’oferir-los la millor tecnologia i materials disponibles perquè l’actualització d’equips sigui una realitat de seguida i no hipotequem el sistema sanitari per als pròxims 10 anys.

-¿Quines són les propostes que feu des de Dräger?

-L’objectiu principal per a Dräger és portar el sistema sanitari al següent nivell d’assistència per salvar totes les vides possibles i continuar fent del nostre lema, ‘Tecnologia per a la vida’, una realitat.

En moments d’incertesa i crisi econòmica i sanitària, Dräger té l’obligació de construir societat i oferir la millor tecnologia al sistema sanitari espanyol. Els Fons Europeus de reconstrucció són una oportunitat perfecta per construir el sistema sanitari que volem tenir en les pròximes dècades. 

L’actualització tecnològica és el principal repte a què s’enfronta el sistema sanitari i al qual les empreses hem de ser capaços de donar una resposta satisfactòria. Espanya compta amb una sòlida xarxa de centres públics i privats als quals Dräger ja dona servei, aportant equipament i mantenint-lo. Per aquesta raó, coneixem el grau d’obsolescència de la tecnologia actual i la necessitat de substituir-los progressivament. 

Notícies relacionades

En definitiva, es tracta de garantir que la innovació tecnològica a què les empreses del sector, com Dräger, dediquem gran part dels nostres esforços es transfereixin el més ràpid possible als hospitals i, per tant, a la millor atenció de totes les persones.

Cuidar la renovació tecnològica de l’equipament mèdic i vincular-la, a més, a la innovació que es produeix dia a dia en matèria de digitalització és la garantia d’èxit per al nostre sistema sanitari i, en conseqüència, per a tota la societat.