El Barça cau a Bilbao (82-80) i desaprofita la patacada del Madrid a Lugo

• Un triple de Radivecic a dos segons del final va provocar la segona derrota blaugrana aquesta setmana després de la patida a Milà en l’Eurolliga

Miguel Toña / Efe

4
EFE

El serbi Nikola Radivecic es va vestir d’heroi aquest diumenge a Miribilla per donar una èpica victòria al Surne Bilbao Basket, per 80-78, que a més va impedir que el FC Barcelona obtingués el liderat de la Lliga Endesa que li havia possibilitat la patacada del Reial Madrid dissabte contra el Río Breogán a Lugo, on va patir la derrota més voluminosa (96-72) dels últims 18 anys de la competició de lliga.

Radicevic va anotar a 2,4 segons del final un triple llunyà que deixava en no-res el que havia aconseguit 4 segons abans Àlex Abrines, que havia col·locat al marcador un 79-80 que semblava definitiu. Tot i que no va quedar aquí l’heroïcitat del base serbi, que havia aconseguit els cinc punts anteriors del seu equip en un últim minut a què el Barça havia arribat amb avantatge de tres punts (74-77).

Amb aquest triomf el Surne Bilbao, que va arribar al partit molt minvat per les baixes de Ludde Hakanson, Jeff Withey i Francis Alonso, aconsegueix la seva 12a victòria de la temporada de lliga i continua alimentant les esperances d’entrar en el ‘play-off’. En canvi, el Barcelona va sumar la segona derrota de la setmana després de la de l’Eurolliga a Milà i va perdre la possibilitat d’arribar al liderat.

A més de Radicevic (11 punts i 4 assistències), a qui les estadístiques no fan justícia ni de lluny, van destacar al Bilbao Basket un altre ‘manejador’, Adam Smith (22, 4 assistències i 23 de valoració), i els interiors Michael Kyser (11, 6 rebots, 3 taps i 20) i Emir Sulejmanovic (13 i 14 en el +-).

Pel Barcelona els millors sí que van ser els que van indicar els números: Àlex Abrines (17, 5/9 T3, i 6 rebots), Nicola Mirotic (13) i Nicolás Laprovittola (12 i 5 assistències).

Satoransky, baixa d’última hora

Amb la baixa d’última hora de Satoransky, per molèsties al turmell dret, un triple de Paulí i dos tirs lliures de Laprovittola van obrir un xoc molt igualat en el seu primer quart i amb especial protagonisme de Sulejmanovic (11 punts) i Kuric (3/3 en triples).

Tot i que el Surne es va posar per davant fins a tres vegades (6-5, 12-9 i 18-17), el Barça va tancar els primers 10 minuts quatre amunt gràcies a un triple de Kuric i una cistella de Da Silva (18-22). Es va mantenir igualat el segon quart, de nou amb el minvat Bilbao Basket sent capaç d’avançar-se (30-29) després d’un 2+1 de Smith. Però una altra estirada final, un 0-8 amb cinc punts de Laprovittola i tres de Mirotic, va donar als blaugranes set punts d’avantatge (30-37), que Ubal amb un dels dos tirs lliures d’una falta sobre la botzina va deixar en sis al descans (31-37).

Es va repetir la història en el tercer quart, amb Adam Smith liderant els locals, Laprovittola responent pels visitants i un 0-5 final, una cistella de Higgins i un triple d’Abrines, per posar un nou avantatge al final d’un quart (52-57) per invalidar la reacció anterior dels locals. Uns ‘homes de negre’ que havien aconseguit també en aquest tercer quart tornar a posar-se per davant (46-43) a 15 minuts del final.

Va seguir la tònica d’igualtat en l’últim quart durant els primers cinc minuts (64-64), però el Barça va semblar aconseguir la victòria primer amb dos triples seguits de Mirotic i Abrines (64-70), i després amb tres lliures del montenegrí (69-73). Però el Surne Bilbao va trobar un heroi a qui agafar-se, que es presumia Smith però va acabar sent Radicevic i un Miribilla a prop del ple va esclatar d’alegria amb el triple del serbi que, a dos segons del final va donar el triomf al seu equip (82-80).

Fitxa tècnica

82 - Surne Bilbao Basket (18+13+21+30): Radicevic (11), Adam Smith (22), Rabaseda (8), Sulejmanovic (13) i Tsalmpouris (1) –cinc inicial–; Ubal (6), Barandalla, Reyes (8), Andersson (2) i Kyser (11).

80 - Barça (22+15+20+23): Laprovittola (12), Paulí (9), Kuric (9), Mirotic (13) i Sanli (4) –cinc inicial–; Jokubaitis (7), Higgins (2), Abrines (17), Da Silva (2), Vesely (5) i Nnaji.

Parcials: 18-22, 31-37 (descans); 52-57 i 82-80 (final).

Àrbitres: Fernando Calatrava, Arnau Padrós i Carlos Merino. Eliminat per faltes Sulejmanovic (m.38).

Jasikevicus: «La derrota és inacceptable, ha sigut una setmana horrible»

Sarunas Jasikevicius, va qualificar d’«inacceptable» la derrota encaixada pel seu equip a Miribilla contra el Surne Bilbao Basket (82-80) amb què tanquen «una setmana horrible» després de perdre divendres en l’Eurolliga a la pista de l’Olimpia de Milà. «Felicito el Jaume (Ponsarnau) i el Bilbao, han merescut guanyar. Han jugat les seves armes amb molta paciència. Quan no tanques el partit i jugues amb foc al final pot passar qualsevol cosa», va lamentar el tècnic del conjunt blaugrana, en la seva primera valoració del partit.

El lituà es va queixar, a més, de «no haver sabut aprofitar l’ensopegada» del Reial Madrid dissabte a la pista del Breogán per treure una victòria d’avantatge al conjunt blanc en vigílies del clàssic del cap de setmana vinent al Palau Blaugrana. «Hi ha moments en què has de matar, que has de posar el mode ‘killer’. Era un moment important per tenir un bon avantatge amb el Madrid, però no ho vam saber entendre i fa molt mal», va recalcar el tècnic més «preocupat per la imatge o la competitivitat» que pel possible liderat en solitari del Baskonia. «Això és el de menys», va remarcar.