Eurobàsquet 2022

França no té pietat de Polònia i es planta a la final de l’Eurobàsquet

Filip Singer / Efe

3

La selecció francesa no va tenir pietat de la polonesa i va segellar el pas a la final de l’Europeu de bàsquet, en un partit sense història (54-95), que va controlar de principi a final gràcies a una exhibició defensiva que va trasbalsar el seu rival.

Liderats per l’ala pivot del Reial Madrid Guershon Yabusele en atac (22 punts), els francesos van mostrar la seva millor versió del campionat contra el botxí de l’Eslovènia de Luka Doncic en els quarts de final.

La semifinal va ser tan plàcida per a la subcampiona olímpica que el seu tècnic, Vincent Collet, va reservar en l’últim quart les estrelles de l’equip, Rudy Gobert (6 punts i 6 rebots) i Evan Fournier (10 punts i 4 assistències), per a la final de diumenge.

França va edificar un mur infranquejable en el primer temps (18-34). Prova d’això és que el seu rival només va anotar 18 punts en 20 minuts amb un baix percentatge d’encert en tirs de camp (7 cistelles de 31 intents). Una estadística nefasta que es va confirmar al final dels 40 minuts (17 de 53). Cap jugador centreeuropeu va anotar 10 o més punts.

Yabusele, letal

Un malson per al botxí de l’Eslovènia de Luka Doncic que va semblar començar amb la intensitat defensiva que tants bons fruits li va donar en els quarts de final. Però França, que per resoldre els seus dos anteriors encreuaments va necessitar les pròrrogues, va anar a totes des del primer minut.

Amb el jugador del Reial Madrid Guershon Yabusele castigant des del perímetre amb dos triples, la selecció entrenada per Vincent Collet va aconseguir un còmode primer avantatge després dels primers 10 minuts (9-15).

En el segon quart, Polònia va continuar negada en atac sumant els mateixos punts que en el primer (9). De fet, des d’Hongria 1946 cap selecció es quedava per sota dels 20 punts en la primera part d’una semifinal continental.

L’equip centreeuropeu va trigar 3 minuts i mig a estrenar el marcador en el segon parcial. Només algun llampec exterior d’A. J. Slaughter i Ponitka aconseguien qüestionar la superioritat francesa, fonamentada per la defensa de Rudy Gobert sota els cèrcols, les transicions ofensives de Terry Tarpey i la fortalesa de Vincent Pourier a la zona.

El parcial en el segon període no va ser més voluminós (9-19) perquè als gals no els van entrar més triples (4 encerts en 12 intents en el primer temps), però encara sí que van gaudir d’un avantatge còmode per afrontar el segon temps amb confiança (18-34).

A cop de triples

En la represa, Polònia va continuar sense oposar resistència al rodet francès. La selecció centreeuropea no sabia com trencar la teranyina rival. Mateusz Ponitka, que davant Eslovènia va firmar un ‘triple-doble’, es desesperava en atac.

Els ‘bleus’ tampoc van haver d’exhibir-se en atac per sentenciar el partit. En van tenir prou amb els triples de Yabusele, Fournier i Albicy per consolidar un parcial de 6-18 en set minuts (25-52).

Yabusele, el jugador més destacat del tercer quart, va aprofitar la desesperació del seu rival per burxar la ferida i liderar el seu equip, que en els últims compassos del tercer quart va arribar a guanyar de 29 punts (30-59, min. 29).

Abans de l’últim quart, la selecció entrenada per Igor Milici va treure una mica d’orgull per retallar distàncies (36-61), però un triple sobre la botzina Elie Ekobo va acabar de sentenciar el partit (36-64).

L’últim acte va ser un tràmit, que també va dominar amb mà de ferro França (18-31). Collet va donar descans a les seves estrelles pensant en la final i Milicic tampoc va utilitzar Ponitka (7 punts) i Slaughter (9) amb la ment en el partit per penjar-se el bronze.

França tornarà a disputar una final continental nou anys després. El 2013, es va penjar l’or després de guanyar Lituània (80-66).