Eurobasket 2022

Espanya afronta sense pressió i carregada de confiança el seu encreuament amb Lituània

  • «La fusió dels veterans i els joves és el que ens fa especials i ens permet competir», assegura López-Arostegui

  • La selecció busca la classificació per als quarts de final pendent de la recuperació de Rudy Fernández

Espanya afronta sense pressió i carregada de confiança el seu encreuament amb Lituània

Fabián Nevado / FEB

2
Es llegeix en minuts

No hi havia massa garanties de veure Espanya en la fase final de l’Eurobasket, quan va començar el torneig malgrat la seva corona mundial pel procés de renovació que viu. I encara n’hi havia menys que aconseguís classificar-se com a primera de grup per als vuitens de final com ha fet, amb només una ensopegada (la derrota contra Bèlgica) i quatre victòries. Però la selecció de Sergio Scariolo ha tornat a superar les expectatives i afrontarà l’encreuament d’aquest dissabte contra Lituània carregada de confiança (20.45 hores, Cuatro).

«Hem complert l’objectiu de sobres», analitza Scariolo, que es mostra més que satisfet amb el treball dels seus jugadors per arribar a la fase final de Berlín. «Aquests nois són professionals seriosos preparant els partits. Intenten treure tot el que tenen i això és un motiu de gran orgull per mi i això és el que intentarem continuar fent front a un equip que té de tot, centímetres, talent, jugadors de l’NBA...», explica.

Una dels aspectes que marcarà el duel serà la lluita pel rebot contra un rival que compta amb una de les parelles interiors més competitives del torneig: la que formen Jonas Valanciunas i Domantas Sabonis, dos jugadors amb una sòlida trajectòria a l’NBA.

Les dues seleccions es van enfrontar a l’agost en la fase de preparació en dos partits en què es va imposar el conjunt bàltic (77-82 a Las Palmas i 78-76, dos dies després a Vílnius). «En els dos vam poder competir, tot i que vam perdre», admet Scariolo, tot i que des d’aquests partits, Espanya ha anat creixent com a grup fins a convertir-se en el quart millor equip rebotejador del torneig (39 captures; Lituània és el segon amb 42,6) però és el millor en rebots ofensius: 15,2, que s’ha convertit en un dels seus recursos més destacats.

Una química especial

«Arribem amb confiança i sense cap pressió. Hem de començar a clavar el primer cop sobre la taula perquè ells vegin que no som l’equip que s’han trobat durant la preparació», assenyala Xabi López-Arostegui amb referència als dos amistosos de preparació. «Hem de sortir amb intensitat i concentració per controlar el rebot», afegeix el jugador del València Basket, que assenyala la barreja de veterans i joves que ha reunit Scariolo com una de les raons del bon rendiment. «La fusió dels veterans amb els joves, aquest ensenyament, és una cosa que ens fa especials i que ens permet competir», remarca.

Notícies relacionades

En aquest sentit serà fonamental el protagonisme de Willy Hernangómez, un dels supervivents de l’últim Mundial, que s’ha erigit en el referent de la selecció, que lidera tant en punts (15,4), com en rebots (7,4), llançaments de dos (68,9%) i valoració (19,2). El seu treball sota cistella, afegit al del seu germà Juancho (segon rebotejador amb 5,8) i Garuba (4,8) és clau, igual que la pausa que ha aportat el base nacionalitzat Lorenzo Brown i la participació de Rudy Fernández, reservat contra Turquia per unes molèsties al turmell, amb una experiència decisiva en un grup que compta amb set debutants en aquest torneig.