L’Eurolliga de bàsquet

‘Super Mario’ Hezonja torna al Palau

L’aler croat lidera l’Unics Kazan que aquest dimecres s’enfronta al Barça, en un pols entre dos dels equips més en forma del torneig

‘Super Mario’ Hezonja torna al Palau

Twitter VTB

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Pocs jugadors han aconseguit connectar tan ràpid amb la grada del Palau Blaugrana i van generar tantes expectatives com l’aler croat Mario Hezonja (26 anys i 2,03), que aquest dimecres torna al camp blaugrana com una de les estrelles de l’Unics Kazan que s’enfrontarà al Barça a l’Eurolliga (21 h, DAZN).

La tornada de ‘Supermario’, com el va batejar l’afició barcelonista, és un al·licient més en el pols entre dos dels equips més en forma de l’Eurolliga. Malgrat les seves baixes (Calathes, Higgins, Abrines, Sergi Martínez i Hayes), el Barça encadena vuit victòries, que l’han consolidat com a líder del torneig, a punt de tancar-se la primera volta. L’Unics Kazan, per la seva part, suma set dels últims vuit partits, i ha dissipat els dubtes de les primeres jornades de la mà de Velimir Perasovic a la banqueta, amb un plantilla amb noms com O. J. Mayo, Lorenzo Brown, Vorontsevich i el mateix Hezonja.

 «Estem guanyant, sí, però estem sobrevivint. Sobre l’Unics, els números no menteixen: estan en un nivell increïble en defensa i en atac», va admetre Jasikevicius, que no va donar opcions a recuperar algun dels jugadors que són a la infermeria fins a passades festes. «Serà un partit molt difícil. L’Unics té un gran equip, amb molt talent. Hem d’evitar pèrdues, com a equip i amb les nostres regles en defensa», va apuntar Kyle Kuric.

Sense impacte a l’NBA

Fitxat amb 17 anys pel Barça el 2012, ‘Supermario’ va disparar la il·lusió de l’afició blaugrana amb el seu carisma i el seu tremend potencial en les tres temporades que va estar a Barcelona mentre creixia sota la supervisió de Xavi Pascual. Les seves fogonades de talent (26 punts en 20 minuts contra el Manresa amb 8/8 en triples el 2014) i l’exposició amb el Barça que va guanyar aquella Lliga no van escapar a l’NBA, que el seguia des dels seus inicis a Zagreb. Orlando Magic el va escollir amb el núm. 5 del ‘draft’ del 2015 i Hezonja no va voler esperar i va pagar 1,6 milions d’euros dels dos de la seva clàusula per anar-se’n a la lliga. El Barça li va perdonar 400.000, a canvi de mantenir els seus drets a Europa.

«Vaig arribar a Barcelona com una jove promesa, però tenia una mentalitat especial. Al meu cap hi havia pensaments com ‘dona’m la pilota, soc el millor, puc decidir el resultat de l’atac’, però estava malament. Estava envoltat de jugadors de bàsquet que eren entre els més grans d’Europa: Mickeal, Navarro, Huertas, Sada Tomic», admetia fa unes setmanes en una entrevista amb el mitjà rus Sports.ru sobre la seva etapa en el Barça. «Tots ells i Xavi Pascual em van guiar en la direcció correcta».

Notícies relacionades

El seu somni de l’NBA no va acabar de quallar. A Orlando va jugar tres temporades, una a Nova York i una a Portland, abans de recalar a Memphis, que el va tallar el desembre del 2020. La falta d’ofertes va reorientar la seva carrera cap a Europa, per aterrar a principis del 2021 al Panathinaikos, com a cedit pel Barça. Centenars d’aficionats li van donar una rebuda d’estrella quan va arribar a Atenes i el seu debut es va produir, precisament, davant els blaugrana. Però el que semblava una sòlida relació, es va trencar aquest estiu quan l’equip grec negociava la seva renovació. Hezonja va optar per l’oferta de l’Unics Kazan després d’una ràpida gestió en la qual va tenir un pes decisiu Perasovic, que ja el va tenir a les seves ordres a la selecció.

El Barça, que buscava aquest estiu un aler alt, no va fer efectiva l’opció que tenia per Hezonja i va preferir cobrar pels seus drets a Europa (400.000 euros). El seu estil, que necessita molt protagonisme i un caràcter complicat, van jugar en contra seu. L’aposta blaugrana va ser per Nigel Hayes, un perfil molt més discret que complementa millor les figures de la plantilla.