desaparició

Mor als 94 anys Stankovic, figura llegendària del bàsquet

Va ser secretari general de la FIBA i va introduir a Europa els triples i la divisió dels partits en quarts

zentauroepp52862211 deportes200320104636

zentauroepp52862211 deportes200320104636

1
Es llegeix en minuts

Borislav Stankovic, figura llegendària del bàsquet serbi i exsecretari general de la FIBA (la federació internacional de bàsquet), ha mort aquest divendres a Belgrad als 94 anys. Així ho ha confirmat la mateixa federació al notificar la mort de qui va ser secretari general de l’organització durant 26 anys i impulsor que els professionals dels Estats Units juguessin els Jocs Olímpics, amb l’històric Dream Team de Barcelona 92.

Va estar al capdavant de la FIBA entre 1976 i el 2002, i des d’aleshores l’organització el va nomenar secretari general emèrit.

Tot i que va estudiar veterinària, Stankovic va dedicar la seva carrera professional per complet al bàsquet, primer com a jugador a l’Estrella Roja de Belgrad i la selecció iugoslava, amb la qual va participar en el primer Mundial de Bàsquet, el de 1950 a Buenos Aires (Argentina).

Tractes amb l’NBA

Com a entrenador, va guanyar lligues a Iugoslàvia i Itàlia, abans d’entrar en les institucions de l’esport de la cistella, primer en la federació del seu país i després en la FIBA, de la qual va ser nomenat vicesecretari general el 1960. Una vegada convertit en secretari general, va treballar amb el comissionat de l’NBA, David Stern (també mort recentment, l’1 de gener) per aconseguir que els jugadors de lliga professional nord-americana poguessin competir en Jocs Olímpics i Mundials, ja que els Estats Units fins aleshores sempre hi havien portat equips formats per jugadors universitaris.

Els seus esforços van fructificar en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, que van veure néixer el Dream Team nord-americà, format per estrelles com ara Michael JordanEarvin ‘Magic’ JohnsonLarry Bird i Charles Barkley. Un equip de somni que va ser campió al guanyar en la final la Croàcia de Drazen PetrovicToni Kukoc Dino Radja per 117-85.

La nota de condol 

Notícies relacionades

L’actual secretari general de la FIBA, el grec Andreas Zagklis, va indicar en un comunicat que Stankovic va ser «una de les figures més importants en la història del bàsquet». «Estarem eternament agraïts per haver implementat canvis concrets sense els quals la FIBA no seria el que és avui», va afegir Zagklis, en la mateixa nota.

La FIBA va organitzar entre el 2005 i el 2015 un torneig quadrangular internacional anual denominat Copa Stankovic, que es va disputar a la Xina durant aquella dècada amb l’objectiu de promoure la pràctica del bàsquet al gegant asiàtic.