L'inici del Mundial de bàsquet

Ricky i Marc Gasol lideren l'era del canvi a la selecció

Espanya s'estrena aquest dissabte davant Tunísia en la primera cita sense cap dels 'nois d'or'

Scariolo espera mantenir l'ADN de competitivitat i lluitar pel podi i una plaça per a Tòquio-2020

lmendiola49584965 graf1800  ningbo  china   27 08 2019  los jugadores de la se190830165835

lmendiola49584965 graf1800 ningbo china 27 08 2019 los jugadores de la se190830165835 / WU HONG

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Or a l’Europeu del 2015, bronze als Jocs de Rio el 2016 i bronze a l’Europeu del 2017. Tres podis adornen el palmarès d’Espanya a les tres últimes grans competicions. Una referència sobre el nivell d’exigència en què s’ha mogut la selecció. Però també un llistó altíssim per a un equip que afrontarà el Mundial de la Xina a partir d’aquest dissabte sense cap dels integrants de la generació del 80 que ha fet gran la selecció des del canvi de segle.

Sense Pau Gasol,  Reyes i Navarro, per citar els tres noms de referència, es presentarà el grup que ha escollit el seleccionador Sergio Scariolo per continuar lluitant per les medalles en aquesta Copa del Món, que disputaran, per primera vegada, 32 seleccions i que des d’ara (l’última edició va ser a Espanya, el 2014) passarà a disputar-se l’any senar per evitar la coincidència amb altres grans esdeveniments com el Mundial de futbol i els Jocs d’hivern.

Ricky Rubio fa una safata en presència de l’argentí Laprovittola / efe / WU HONG

Rivals còmodes per començar

Els nois d’or del bàsquet espanyol ja són història. L’obligació és mirar cap endavant. Pau Gasol, amb 39 anys, hauria continuat capitanejant el grup però una operació al peu a final de temporada l’hi ha impedit. A Espanya li arriba, inevitablement, l’hora del relleu, la qual cosa no significa per força que renunciï a res camí d’un torneig en què l’esperen Tunísia, Puerto Rico i l’Iran a la primera fase a Canton, a priori tres rivals còmodes.

L’objectiu, a banda d’intentar no baixar del podi, serà aconseguiruna de les places de classificació per a Tòquio. Set seran directes: dos per als millors d’Europa, dos per als millors d’Amèrica i una per a l’Àfrica, Àsia i Oceania. A més els 16 millors classificats que no tinguin plaça per als Jocs tindran dret a participar en un Preolímpic en què es disputaran les quatre places restants del torneig fins al total de 12, ja que el Japó entrarà com a país organitzador.

Un altre perfil

El debut d’Espanya arribarà aquest dissabte davant Tunísia (14.30 h, Cuatro), un equip amb dos jugadors amb un passat a l’ACB com són Michael Roll (ara al Maccabi) i l’exmadridista, Salah Mejri, el pivot de 2,17 dels Mavericks.

Amb algunes absències inesperades, com les de Sergio Rodríguez, Serge Ibaka o Nikola Mirotic (que van justificar per lesions i la necessitat de descans), amb la presència d’alguns dels homes que van ser a la fase de classificació com Colom, Rabaseda i Beirán, i alguns petits matisos d’estructura la selecció es presenta a la Xina, decidida a mantenir el seu perfil competitiu.

Però també amb la necessitat de mirar amb molt respecte els seus rivals perquè amb l’absència de Pau Gasol, Mirotic o Ibaka i Sergio Rodríguez ja no és una candidata clara a medalla. Tal com està el quadro, la segona fase (possiblement davant Sèrbia i Itàlia) serà decisiva. Caldrà guanyar-ne un dels dos per arribar a l’encreuament de quarts.

Els germans Hernangómez, Juancho (a l’esquerra) i Willy es relaxen després de l’entrenament / feb

Davant Espanya hi ha una colla àmplia potències(Sèrbia, Austràlia, França, Grècia, Itàlia...) que aspiren al tron dels EUA, campió mundial i olímpic, i el rival a batre.

 “Esperem que sigui una selecció eficaç. Intentarem jugar ràpid, amb molta mobilitat, caldrà compensar algun dèficit físic i d’experiència amb un ‘plus’ d’energia, i espero que sigui competitiva, que és una mica la part fonamental del nostre ADN”, diu Scariolo.

Marc, responsabilitzat 

Per agafar el testimoni, ningú millor que els que van créixer amb els júniors d’or. Ricky i Marc Gasol han aportat el seu lideratge en la fase de preparació però sembla clau el recolzament d’uns altres dos pilars com Llull i Rudy per mantenir el ‘punch’.

La selecció intentarà conjugar present i futur, cosa que s’intueix amb els germans Hernangómez, Juancho i Willy,  i ajudar-se de l’aportació d’homes experimentats com Claver, Ribas o Oriola per explotar la química que els diferencia d’altres equips. 

Notícies relacionades

“Em sento una mica com si fos la brúixola de l’equip i ho assumeixo amb naturalitat i ambició”, assegura Marc Gasol, escollit tant pel seu talent com per la seva experiència, redimensionat pel seu anell de l’NBA.

“Hi ha rols que han canviat i no tenim les mateixes armes que abans. Però el Marc és una mica el pilar i tots jugarem a través d’ell”, admet Ricky, en un moment de maduresa esplèndid, el millor anotador de la preparació (18,6 punts, 47,8% de triples) i pilot del nou rumb del grup.