EUROBASKET 2019

Ndour redreça Espanya davant de la Gran Bretanya

La selecció pateix una tarda negra en el llançament i sua per sumar el seu segon triomf (67-59)

La pivot dels Chicago Sky de la WNBA comanda la dificultosa victòria amb 23 punts i 8 rebots

zentauroepp48842843 riga  latvia   28 06 2019   astou ndour  c  of spain in acti190628223240

zentauroepp48842843 riga latvia 28 06 2019 astou ndour c of spain in acti190628223240 / VALDA KALNINA

2
José María Expósito

Del recital contra Ucraïna al sofriment contra la Gran BretanyaEspanya ha sumat aquest divendres a Riga la seva segona victòria a l’Eurobasket i lidera el seu grup a falta de l’últim partit (aquest diumenge contra Letònia, una de les amfitriones), però ho ha fet amb moltes dificultats (67-59). Una enorme Astou Ndour (23 punts, 8 rebots i 29 de valoració) ha agafat el relleu de Marta Xargay, heroïna del debut, i ha redreçat la selecció, que ha patit un monumental curtcircuit en el llançament i ha fet una actuació fluixa.

El saldo final per al conjunt de Lucas Mondelo és molt positiu. En una jornada amb moltes sorpreses (Itàlia ha perdut amb Hongria i Bèlgica, contra Bielorússia), Espanya no només ha guanyat el seu partit, sinó que ho ha fet per 8 punts, el que l’acosta molt a l’objectiud’acabar primera de grup per passar directament a quarts. Però la diferència és molt enganyosa: a dos minuts del final, el marcador estava empatat a 57.

Xargay es queda en 3 punts

El cèrcol se li va fer petit a Espanya des del principi, tot i que aquesta falta d’encert la compensava amb una defensa fèrria que impedia les britàniques sumar amb facilitat. Amb Xargay molt marcada després de la seva exhibició de dijous (31 punts), Ndour es va tirar l’equip a l’esquena. Vuit dels 13 primers punts d’Espanya van ser seus.

Després del 14-14 del primer quart s’esperava l’escomesa de les espanyoles, però aquesta no arribava. El primer triple va trigar 14 minuts a entrar, i el carrusel de pèrdues de pilota i cistelles fàcils fallades sota el cèrcol donaven ales a una Gran Bretanya (dirigida per l’exseleccionador espanyol Chema Buceta) que ja va estar a punt de derrotar Espanya a l’últim partit preparatori.

Amb 1 de 9 en triples, el 50% d’encert (i error) en llançaments lliures i 10 pèrdues, arribar al descans 5 per sota (31-34) gairebé va ser la millor notícia. Els primers punts de Xargay (es va quedar en 3) es van fer esperar 25 minuts, però van semblar despertar Espanya, que va tancar el tercer parcial amb el seu màxim avantatge gràcies a un triple de Silvia Domínguez sobre la botzina (48-43).

Ensurt final

Espanya va collar en defensa i la Gran Bretanya es va embussar en atac. A 5 minuts del final la feina semblava feta (57-46), però llavors les de Mondelo es van relaxar iLeedham  i Fagbenle els va començar a entrar tot. En tres minuts, amb un parcial de 0-11 van tornar a igualar el marcador. Mondelo va tornar a demanar temps mort i un triple d’Ouviña va encarrilar per fi una victòria que es va resistir més del previst.

Espanya, 67 - Gran Bretanya, 59

Espanya (14+17+17+19): Palau (3), Cruz (9), Xargay (3), Nicholls (11) i Ndour (23) –equip inicial– Vilaró (-), Ouviña (5), Silvia Domínguez (7), Abalde (-), Pina (3), Casas (-) i Laura Gil (3).

Gran Bretanya (14+20+9+16): Collins (-), Handy (6), Leedhan (9), Fagbenle (20) i Samuelson (9) –equip inicial- Jones (3), Vanderwal (4), Shaw (-), Campbell (-), Monakana (4), Green (4) i Simpson (-).

Àrbitres: Maj Kazuko Forsberg (Dinamarca), Blaz Zupancic (Eslovènia) i Geert Jacobs (Bèlgica). Sense eliminats.

Incidències: Partit corresponent a la segona jornada del grup A de l’Eurobasket de Letònia i Sèrbia 2019 disputat a l’Arena Riga de la capital letona.