LA COPA DEL REI DE BÀSQUET

Una actuació descomunal de Laprovittola classifica la Penya

El base del Joventut firma una actuació antològica per tombar el Baskonia i portar els verd-i-negres a la semifinal (89-98)

raul46979619 graf7820  madrid  15 02 2019   el pivot estadounidense del b190215211548

raul46979619 graf7820 madrid 15 02 2019 el pivot estadounidense del b190215211548 / Javier Lopez

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

Una actuació descomunal de Nicolas Laprovittola, immensa de principi a final, va obrir les portes de la semifinal de la Copa per alDivina Joventut i va fulminar el Baskonia (89-98), rendit al talent del base argentí, que va acabar la tarda amb unes xifres enlluernadores (36 punts, 7 assistències, 4 rebots, 4 recuperacions i 50 de valoració) i amb un lloc ja entre els grans noms d’aquesta competició.

Enganxats a la inspiració desbordant de Laprovittola, que va batre el rècord de valoració de la Copa –estava en poder del pivot nord-americà Tanoka Beard, llavors a les files del València, des de l’any 2000– la Penya es va guanyar, i com s’ho mereixia, un lloc en les semifinals de la Copa, aquesta frontera imaginària que estableix l’elit del bàsquet espanyol de la qual feia tant que havia desaparegut. Han sigut anys de penúria. Des del 2015 que el Joventut no disputava una semifinal de Copa. Llavors va caure davant el Reial Madrid.

“Va sortir tot, però l’important és que l’equip ha guanyat”, va explicar Laprovittola. “Sento que l’equip, el Carles, tots els meus companys, m’han donat el comandament, que em deixen liderar, crear i divertir-me i això m’ajuda molt. No tinc paraules per agrair-los-ho”.

Laprovittola llança a cistella davant Vicent Poirier. / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

“Sento que l’equip, el Carles, tots els meus companys, m’han donat el comandament. Em deixen liderar, crear i divertir-me. No tinc paraules per agrair-los-ho” (Laprovittola) 

Seria injust atorgar-li tot el mèrit del triomf sobre el Baskonia al base verd-i-negre. Van ser molts els jugadors que van fer un pas endavant sobre la pista del Wizink Center, especialment Harangody (15 punts, 4 rebots) i Todorovic (15 punts, 7 rebots), dins d’una esplèndida imatge col·lectiva del grup que dirigeix Carles Duran. Però Laprovittola, al marge del tècnic, és el gran responsable de canviar-li la cara a aquest equip i de fer-lo creure. I Jordi Martí, el director esportiu de l’equip, la persona que ha d’assumir el mèrit de rescatar-lo, fa un any, de les files del Zenit de Sant Petersburg, en què s’esllanguia en la suplència, per donar-li una oportunitat que, al final, també ha sigut vital per al club.

Huracà Laprovittola

L’efecte Laprovittola, que ja s’havia deixat veure a la Lliga, va irrompre a la Copa com si fos un huracà. Des de l’inici el base argentí de la Penya es va apropiar del partit, sense que el Baskonia trobés un antídot per desconnectar-lo, per molt que Huertas i Vildoza ho van intentar. Com si amb la seva aquesta forma de pastar la pilota, aquest estil que caracteritza el seu bot, tingués un efecte hipnòtic en els seus rivals.  L’impacte va anar fent-se més gran així que avançava el partit davant la sorpresa general dels jugadors de Perasovic. Però alhora transmetent una sensació de poder a les files verd-i-negres va contagiar tots els jugadors de Duran.

Laprovittola anota davant el Baskonia al Wizink Center a Madrid. / efe / juan carlos hidalgo 

Vorejant la perfecció

Allò del primer quart va ser una exhibició en tota regla. La Penya va anotar 29 punts en els deu primers minuts, en què va vorejar la perfecció: 4 de 5 en triples, un 81% en llançaments de dos.  La veu cantant era de Laprovittola, amb 9 punts, 3 assistències, dos rebots, a nivell estadístic, i el GPS que sembla que dugui instal·lat al cap marcava sempre la via correcta.

 Però allò del tercer període quedarà també per als annals. Després d’un increïble desplegament físic del Baskonia per tornar al partit i recuperar els 16 punts de desavantatge en què van arribar a trobar-se (34-33, m. 18), Laprovittola va donar una altra lliçó magistral. Els seus 14 punts en el tercer període no només van tornar a posar la Penya al camí del triomf (68-73, m. 30),  sinó que van acabar de contagiar els seus companys per creure en la victòria. Dimitrijevic es va deixar anar, igual que Conor Morgan o López-Arostegui. I amb més jugadors sumant, la convicció del Baskonia va començar a decaure, fins que un  triple deHarangody  va posar la sentència a dos minuts del final (80-89).

Va ser llavors quan Duran va decidir el canvi de Laprovittola, perquè tot el pavelló es rendís a l’heroi de la vetllada. I a partir d’ara, un heroi per a l’imaginari de Badalona.  

Fitxa tècnica

Kirolbet Baskonia : Vildoza (16), Janning (18), Shields (4), Poirier (15) y Voigtmann (6) –cinc inicial– Huertas (8), Diop (-), Jones (10), Hilliard (10) y González (2).

Divina Seguros Joventut: Laprovittola (36), López-Aróstegui (7), Ventura (-), Harangody (15) y Todorovic (15) –quintet titular– Dimitrijevic (6), Morgan (10), Delía (4), Nogués (1), Mathias (4) y Parra (-).

Notícies relacionades

Àrbitres: Benjamín Jiménez, Carlos Peruga i Martín Caballero. Van eliminar per faltes Todorovic i Hilliard

Parcials: 16-29; 26-16; 26-28; 21-25