UN REFERENT AL PALAU

Rick Pitino, una llegenda a la recerca de redempció

El tècnic novaiorquès s'enfronta al Barça a l'Eurolliga en la seva nova etapa al capdavant del Panathinaikos

lmendiola46428202 panathinaikos coach rick pitino  left  looks on next to play190109195242

lmendiola46428202 panathinaikos coach rick pitino left looks on next to play190109195242 / Petros Giannakouris

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

El Panathinaikos visita aquest divendres el Palau. I ho farà amb una llegenda a les banquetes: Rick Pitino, substitut des de fa tot just dues setmanes del destituït Xavi Pascual.  El tècnic novaiorquès, de 66 anys, que va construir una carrera esplèndida a la Lliga Universitària (NCAA) i a l’NBA,  glorificat al Saló de la Fama del bàsquet nord-americà pels seus assoliments, ha acabat visitant l’infern, i fins i tot és considerat com un empestat per bona part de l’opinió pública nord-americana.

La condemna per a Pitino va arribar després de veure’s involucrat a l’entramat de corrupció en el bàsquet universitari dels EUA, destapat el 2015 per l’FBI  després d’una llarga investigació de tres anys. L’FBI va treure a la llum un escàndol de frau i corrupció a jugadors perquè recalessin en algunes universitats, una pràctica totalment prohibida en el sistema universitari dels EUA, on no es pot rebre cap tipus d’ajut econòmic.

El reclutament dels jugadors, realitzat amb fons de marques de roba esportiva, aconseguia també el compromís dels esportistes de firmar un contracte amb aquesta firmes quan passessin a l’NBA La investigació va destapar també una trama sexual paral·lela. Els reclutadors es valien també de festes amb 'strippers’ i prostitutes per convèncer el jugador.

Acomiadat i sense títol

Tot i que Pitino va negar sempre haver tingut coneixement i mai va ser declarat culpable, va quedar provada la participació d’alguns membres del cos tècnic i de treballadors de la seva universitat. L’escàndol va acabar amb l’acomiadament del tècnic novaiorquès de Louisville el 2017. Malgrat els recursos presentats, l’actuació de la NCAA va ser contundent i va sentenciar que s’anul·lessin les victòries de Louisville en un període de dos anys i el campionat universitari obtingut a la 'final four' del 2013.

El tècnic novaiorquès, que va tenir un pas pel bàsquet internacional al dirigir Puerto Rico en la fase de classificació per als Joc de Rio, afronta aquesta ocasió en el Panathinaikos amb una oportunitat de redempció, però també amb l’íntim desig de tornar al primer pla i guanyar-se una nova oportunitat d’entrenar en l’NBA.

Primer reforç

"No puc venir aquí amb una vareta màgica i canviar-ho tot en un entrenament. Perdre es converteix en un càncer i tot es propaga. L’actitud, la mala execució i això només se soluciona guanyant”, va assegurar Pitino a la seva arribada a Atenes, abans del seu debut triomfal davant el CSKA. La setmana passada ja va patir a les seves carns el que suposa el derbi grec (va perdre davant de l’Olympiacos  per 79-65) i en aquesta ja ha incorporat el primer reforç: l’escorta nord-americà Sean Kipatrick (1,93 i 29 anys).

Notícies relacionades

Pitino ja va tenir dues etapes prèvies com a tècnic de l’NBA: va dirigir els Knicks durant dues temporades, entre 1987 i 1989, amb els quals va guanyar un títol de la Divisió Atlàntic i va arribar a una semifinal de Conferència amb un rècord de 90 victòries i 74 derrotes. El seu segon període, aquesta vegada en els Boston Celtics (del 1997 a 2001), no va resultar tan eficient i va acabar destituït.

A la Lliga universitària, Pitino, que és l’únic entrenador en la història a portar tres equips diferents a la ‘final four’ (Providence,  Kentucky, Lousiville) va guanyar un segon campionat al marge del de Louisville: amb els Wildcats de Kentucky el 1996.