LLIGA I COPA AMB EL PANATHINAIKOS

El doblet de Xavi Pascual

El desastrós any del Barça coincideix amb els èxits de l'extècnic blaugrana a Grècia

rpaniagua38860646 tel01  tel aviv  israel   05 04 2017   el entrenador de pana170612194634

rpaniagua38860646 tel01 tel aviv israel 05 04 2017 el entrenador de pana170612194634 / ABIR SULTAN

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Al volcà de la secció del bàsquet blaugrana només li faltava una dada per acabar de fer-se l’harakiri. Xavi Pascual, el tècnic que va conquistar 19 títols en vuit anys i mig amb el Barça, s’ha coronat aquest cap de setmana a Grècia. En el pitjor escenari possible, a la pista de l’Olympiacos, el subcampió d’Europa que tenia el factor pista a favor en el cinquè i decisiu duel de la Lliga, el Panathinaikos va firmar una proesa per recuperar l’hegemonia del país dos anys després.

Les comparacions no poden ser més odioses. Mentre el Barça ha naufragat del tot en la pitjor temporada de la història moderna (no havia firmat mai un curs tan nefast des de la creació de la Lliga ACB el 1983), el tècnic que se’n va anar entre llàgrimes del Palau fa 12 mesos ha triomfat en la seva primera experiència fora de casa.

Per segon curs consecutiu s’espera un estiu mogut en el bàsquet blaugrana. El canvi de model anunciat fa just un any ha resultat un desastre. El binomi Joan Creus-Xavi Pascual es va trencar i les solucions no han resultat satisfactòries. L’extècnic blaugrana es va acomiadar una setmana després de l’exdirector esportiu en una roda de premsa emotiva que encara es recorda. «Des del primer dia sabia que hi havia un final. La gent aquí es cansa de tot. I ara s’han cansat de la meva figura. L’ambient estava enrarit i per això entenc la decisió de canviar de model. No són llàgrimes de rancor, sinó d’agraïment, de tristesa, de deixar d’estar, de moltes coses viscudes», va dir en un adeu amarg.

Llavors ja va anticipar que li quedava «un llarg camí per recórrer», nous reptes que es van concretar quatre mesos després amb l’oferta del Panathinaikos per succeir Argiris Pedopulakis. El preparador de Gavà, de 44 anys, va firmar un contracte de tres anys amb un sou d’un milió d’euros per temporada. Els seus èxits al Barça (una Eurolliga, quatre Lligues i tres Copes, entre altres trofeus) no van passar desapercebuts per a un club que pretenia prendre el tron a l’Olympiacos. Pascual ho ha aconseguit. Va guanyar la Copa al febrer davant l’Aris (68-59) i diumenge va conquistar la Lliga al Pavelló de la Pau i l’Amistat (51-66).

Jasikevicius, molt difícil

Notícies relacionades

Jasikevicius, molt difícilEl triomf blanc-i-verd va causar un cataclisme en el seu rival. El partit, fins i tot, va haver de suspendre’s temporalment per una pluja de bengales i objectes dos minuts abans del final. El meritori títol de Pascual contrasta amb el curs del Barça, eliminat en quarts de la Lliga, semifinals de Copa i al top-16 de l’Eurolliga, en què va ser 11è.

A Europa va arribar l’única crisi del Panathinaikos, que va acabar quart al top-16 però va perdre a quarts (0-3) amb el Fenerbahçe, futur campió. La derrota va causar una crisi que va estar a punt de provocar la dimissió de Pascual. Tot es va calmar i el Pana torna a regnar a Grècia mentre el Barça segueix canviant models i buscant un substitut per a Bartzokas. Jasikevicius es complica, ja que està a punt de renovar pel Zalguiris de Kaunas. David Blatt, Sito Alonso Pedro Martínez són altres opcions.