Els comptes de Sáez

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

No se m'acaba l'astorament amb el que m'expliquen els uns i els altres sobre l'escàndol que envolta els números de la Federació Espanyola de Bàsquet i les targetes del seu president José Luis Sáez. Gairebé tot gira al voltant de les despeses particulars suposadament carregades al pressupost federatiu, que engloben viatges familiars, tiquets de restaurants i regals diversos, molt en la línia de les targetes black de Cajamadrid i Bankia, que conviden a la vergonya. La suma es calcula en més de 64.000 euros.

En la possible malversació no s'inclou només Sáez, ara de baixa mèdica a casa seva, a San Lúcar de Barrameda, i rellevat, per a molts ja de forma definitiva, fins a les eleccions de l'estiu. S'investiga també sobre factures particulars de la seva família, sobre les quals no va poder donar una explicació plausible el director econòmic, Luis Giménez, un dels seus càrrecs de confiança davant el Comitè d'Auditoria, Control i Seguiment.

Aquest va ser l'organisme que va posar el tema en mans del CSD, que ha demanat una auditoria complementària. L'escàndol destapat per El Mundo va començar a detectar-se en els comptes dels anys 2013 i 2014, encara que les sospites s'estenen a l'inici del seu mandat.

Sáez ha conviscut amb les crítiques pel seu segell personalista des que va assumir la presidència el 2004, poc després que arrenqués l'era dels nois d'or, la de GasolNavarroReyes i companyia. També ha sigut censurat, en ocasions, per les seves formes, entre el luxe i l'opulència. Però els que han treballat colze a colze amb ell i alaben la seva dedicació i capacitat de treball, entenen que la seva falta, si es confirma, només es pot entendre des d'una sensació d'impunitat i no per la necessitat econòmica d'un dels federatius amb un sou més alt: uns 180.000 euros, més dietes i despeses.

Algunes de les territorials creuen que el tema hauria d'haver passat a la fiscalia, cosa que no es descarta, però el CSD va concedir un termini de 10 dies a la federació per a les seves al·legacions, en un sistema processal que alguns qüestionen. El termini venç per Sant Esteve. Serà interessant veure quina direcció agafa la denúncia.

Notícies relacionades

El que sembla poc probable és que el bàsquet espanyol surti sense dany d'aquestes «presumptes pràctiques corruptes», segons ho va definir Miguel Cardenal, secretari d'Estat per a l'Esport, per més que tècnics i jugadors de la selecció sortissin al pas ràpidament per deixar clar el seu compromís amb els reptes que s'acosten, sense cap menció, per cert, al president amb qui semblaven tenir tanta sintonia.

EL RÈCORD DEL VALÈNCIA / No va fallar el València de Pedro Martínez a Manresa, on va ampliar el seu rècord de victòries (21-0) per reforçar el seu liderat, i tampoc ho va fer el Madrid, que va sumar el seu 10è triomf consecutiu a Andorra. Notes destacades d'una jornada que va viure la reacció de l'Estudiantes a Bilbao amb 26 punts de Jaime Fernández i la primera victòria del Retabet de Porfi Fisac després d'11 jornades.

jcarmengol31102111 gra385  lille  francia   17 09 2015   el president151220205013

jcarmengol31102111 gra385 lille francia 17 09 2015 el president151220205013 / Juan Carlos Hidalgo