Grup a Telegram
«És un xollo»: un xat de centenars de bombers encoratja el rebuig de la reserva femenina al cos
L’hostilitat creix entre alguns homes del cos que s’oposen a la quota del 40% de dones a Bombers
Els missatges consultats per EL PERIÓDICO han servit per organitzar una protesta després de les proves de les oposicions
CONTEXT | Interior exclou un aspirant per presumpte frau de la llei trans en les oposicions a Bombers
NOTÍCIA | Interior intenta frenar canvis de sexe fraudulents a Bombers després de dos casos a Badalona i Vic

Una imagen del parque de Bombers de Badalona /
«Porteu una perruca, una gorra, ulleres de sol i un nas postís si és necessari. Però no falleu, perquè us esteu cavant la tomba abans d’entrar». La frase, publicada a principis de juliol per l’administrador d’un grup de Telegram de més de 400 bombers i vinculat a aspirants i bombers en actiu, resumeix el clima de tensió que envolta la protesta convocada per a avui dissabte, 19 de juliol, coincidint amb la prova teòrica de les oposicions de Bombers de la Generalitat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). ¿L’objectiu?, expressar el rebuig de la reserva del 40% de places per a dones al cos, una mesura d’acció positiva impulsada el 2022 pel Departament d’Interior i emparada per la Llei d’Igualtat del 2007.
El grup, creat a l’abril, concretament el dia 23, va ser batejat com a ‘Bombers per la Igualtat’. La idea era convocar una manifestació per al 30 d’abril passat, però finalment no es va celebrar. El canal s’ha convertit en un espai d’agitació interna, on alguns usuaris amb missatges cada vegada més contundents han canalitzat la seva oposició a la mesura amb sarcasme, hostilitat i oberta desconfiança.
Un dels primers missatges que van marcar el to general va ser clar: «És un xollo, jo també ho faria», va escriure un usuari amb referència a les dones que accedeixen per la quota reservada.
Hostilitat en cadena
«Suposem que ens neguem a treballar amb aquestes persones [les dones que entren per la reserva] al·legant que som pares de família i no volem deixar orfes els nostres fills [és a dir, que segons ells es juguen la vida per compartir servei amb elles]», escrivia un usuari. «¿Què passaria? ¿Ens passarien a segona activitat? ¿Ens farien fora?». El comentari, carregat d’insinuacions sobre la suposada falta de preparació de les aspirants, qüestiona directament la seva capacitació professional i llança un missatge intimidatori cap a les dones del cos, especialment contra aquelles que accedeixen a través de la reserva del 40% de places.
La primera promoció que s’incorporarà oficialment mitjançant aquesta via ho farà l’octubre del 2025, amb l’entrada de 94 bomberes, cosa que pràcticament duplicarà el nombre de dones dins del cos. Algunes d’elles, ara en fase de pràctiques, han reconegut a aquest diari que haurien preferit accedir pel torn general. «Has de demostrar el doble. Molts no et consideren igual», assenyala una d’elles.
Bona part dels comentaris busquen construir un relat de greuge col·lectiu: «Si només actuem per no ofendre ningú, no farem res», deia un usuari. «Com que no ens recolzeu, aquí s’acaba l’esperança de canviar alguna cosa», insistia un altre, interpel·lant els opositors per no quedar-se al marge. En paral·lel, diversos participants han demanat recolzament femení per legitimar el discurs: «¿Hi ha alguna dona que ens doni suport?», preguntaven, tot i que cap dona ha respost, almenys públicament.
L’administrador del canal, identificat per les sigles R.C. i destinat al parc de Bombers de Lloret, ha sigut el principal promotor de la mobilització. En alguna entrevista, pública al seu canal de Youtube, ha assegurat que «la seva posició és difícil perquè no se l’etiqueti de misogin».
Un cos que continua sent masculí
La protesta es produeix en un context de profunda bretxa de gènere en els Bombers de la Generalitat. Dels 2.220 efectius actualment en actiu, només 74 són dones. Cap ocupa càrrecs de comandament oficials i únicament una ha arribat al grau de sargenta. Segons estimacions del Departament d’Interior, sense mesures específiques de correcció, la paritat al cos no arribaria fins a l’any 2144.
La reserva del 40% de places per a dones va ser anunciada el 2022 pel conseller d’Interior, Ignasi Elena, com una mesura d’acció positiva. La primera promoció que accedeix per aquesta via serà nomenada funcionària l’octubre del 2025.
Notícies relacionadesDes del 1994, a més, les proves físiques d’accés compten amb barems diferenciats per sexe. Tot i que tots els aspirants realitzen les mateixes proves –‘course navette’ , circuit d’agilitat, prova aquàtica, press de banca o arrossegament de maniquí–, la puntuació mínima exigida varia en funció del sexe, seguint criteris biològics.
El grup continua actiu, sense moderació visible, i amb un missatge insistent: per a alguns, la igualtat a Bombers encara és vista com un obstacle, no com una meta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança