La reforma de Via Laietana, tombada per segona vegada en un jutjat

La reforma de Via Laietana, tombada per segona vegada en un jutjat
1
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma de Via Laietana ha tornat a ser tombada per un jutjat per segona vegada en un any. Atenent a un recurs presentat per Barcelona Oberta, el contenciós administratiu 14 ha tornat a revocar l’acord de la comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona del 15 de febrer del 2022 per portar a terme la transformació de l’artèria. El mateix jutjat ja s’havia pronunciat fa un any en el mateix sentit davant un altre recurs de la Cambra de Concessionaris d’Infraestructures.

L’argument és el mateix i, de fet, el jutjat recorda la sentència que ja va dictar fa un any: per realitzar una reforma d’aquest tipus s’hauria d’haver fet una modificació del Pla General Metropolità (PGM) i passar per la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, que depèn de la Generalitat. El consistori va al·legar, per contra, que les obres es van aprovar en el marc de les seves competències per millorar les condicions de mobilitat i adequació de les voreres i espais existents.

La sentència remarca el que es va establir fa un any, que és que la Via Laietana "ha de qualificar-se com a artèria urbana d’interès metropolità", tal com preveu el Pla General Metropolità, cosa que implica que "només pot modificar-la la subcomissió". Segons el jutjat, el projecte Superilla –en el marc del qual s’ha fet la transformació de la Via Laietana– es desenvolupa fraccionadament mitjançant projectes d’obra ordinària "mirant d’eludir el procediment de modificació puntual del PGM", que "obligaria el consistori a consensuar-lo amb la Generalitat i amb el teixit social".

Notícies relacionades

Recurs municipal

La resposta de l’Ajuntament va arribar de la mà de la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, que va anunciar que recorreran la nova sentència. "Estem absolutament convençuts de la legalitat de la transformació", va defensar.