El Port Fòrum es reinventarà amb un globus aerostàtic i diversos clubs

Sota el lema ‘Mar i experiències’, el nou pla director del port vol convertir-lo en un nou eix lúdic a Sant Adrià, a la frontera amb Barcelona, que implicarà també la reurbanització del seu passeig principal.

El Port Fòrum es reinventarà amb un globus aerostàtic i diversos clubs
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Era una de les zones amb més potencial de creixement de la gran Barcelona, però la pluja de projectes (amb inversions milionàries) que estan cobrant forma en poc temps constaten que la gran transformació urbanística a la frontera entre Sant Adrià i la capital catalana pren velocitat. Ara és el Port Fòrum que concreta el seu paquet d’actuacions estrella per rellançar un port esportiu que vol ser també un punt de trobada ciutadà per a l’oci, just al complir 20 anys de trajectòria. Segons els seus plans, un gran globus aerostàtic –únic a Espanya– que s’elevarà sobre el litoral a 150 metres d’altura amb vista a la metròpolis, un club de mar, un beach club, un circuit de pump track i la reurbanització del seu passeig principal seran els motors del canvi, que veurà la llum l’any vinent si no hi ha canvis de guió.

L’obertura de l’hotel de luxe SLS just entre el Port Fòrum i la ronda Litoral, i els superprojectes de Catalunya Media City a les Tres Xemeneies de Sant Adrià, així com de l’anunciat Campus Inditex que portarà a la zona les oficines de les seves principals marques, han posat en el punt de mira una àrea oblidada durant anys. La pròxima presència del barri de la Mina i els seus estigmes, així com de la incineradora Tersa han passat a un segon pla davant l’ofensiva d’iniciatives en aquest eix estratègic de l’àrea metropolitana.

El nou director general del Port Fòrum, Eduardo Guerrero, afronta el repte de liderar la transformació d’un port nascut fa dues dècades en una conjuntura molt diferent i que ara es veu propulsat per una ampliació de la seva concessió administrativa fins al 2051. Després d’abordar l’any passat millores accelerades –per la Copa Amèrica– de la infraestructura per afavorir la confortabilitat dels vaixells atracats, ara comencen importants obres per reforçar el dic exterior, amb una inversió d’uns 15 milions d’euros anunciada aquesta setmana. En l’actualitat l’ocupació dels seus 270 amarratges (de 10 a 80 metres d’eslora) és entorn del 82% (més alta a l’hivern), als quals cal sumar la potència de la marina seca, però l’objectiu del seu nou pla director és fer un gran salt en l’oferta d’oci, sobretot familiar, perquè el Port Fòrum sigui un punt d’ús i gaudi cívic, "una zona d’esbarjo a l’aire lliure", explica a aquest diari.

Veïns, visitants i turistes

Després del seu debut al capdavant del recinte l’any passat, Guerrero va plantejar passar dels 300.000 visitants anuals a tres milions. Sota el nou lema Mar i experiències, volen convertir aquest pol nàutic de Sant Adrià en un espai de tirada popular al qual acudeixin tant veïns del municipi com de Barcelona i altres localitats metropolitanes, i turistes. Traient partit de la gran activitat dels sis hotels que tenen a pocs metres a la zona de Diagonal Mar i Fòrum, del novíssim SLS amb 431 habitacions, a la proximitat del Campus Diagonal-Besòs, i d’espais de congressos com el CCIB i als esmentats projectes de futur de l’entorn. L’aposta per l’oci, sobretot familiar, apunta a un 80% d’experiències i un 20% de serveis, afegeix. Els principals projectes en curs sumaran una despesa per part del Port Fòrum d’uns 20 milions d’euros, als quals cal afegir la inversió que faci cada operador privat.

Guerrero estima que en l’actualitat el 75% dels espais comercials del Port Fòrum estan lliures. La resta ara estan destinats a la restauració, amb un parell d’opcions marineres i mitja dotzena d’establiments de cuina multicultural i ràpida, i un súper.

De moment, el projecte més imminent és la transformació del que fins ara era el petit beach club Go Beach (ocupava només una planta i sense restauració), que passarà a ser molt més gran com a Seasea Club.

A l’altre extrem de l’equipament marítim –al costat de les plaques fotovoltaiques del Fòrum– destacarà el que sens dubte és el projecte més mediàtic del canvi. Està prevista la instal·lació d’un gran globus d’heli captiu, de la mà d’un operador líder del sector present en altres grans ciutats europees. Guerrero explica que s’estan ultimant els permisos finals, però que compta amb el vistiplau de les administracions implicades –ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona, i Generalitat– després de molts mesos de negociació prèvia.

Notícies relacionades

S’elevarà a 150 metres d’altura i tindrà capacitat per a 25 persones; operarà tot l’any. Però més enllà de l’atracció, anirà acompanyat d’un petit museu sobre el globus aerostàtic. La seva previsió, segons els plans en curs, seria sumar entre 30.000 i 35.000 usuaris anuals, entre turistes i residents de l’àrea metropolitana, indica, i estrenar-lo la pròxima primavera.

El puzle per a la zona inclou una intervenció a l’annex parc de la Pau, compartit amb el consistori adrianenc i el Consorci del Besòs, on s’ubicarà una pista de pump track com la que ja van instal·lar amb gran èxit al port de Premià. Es tracta d’un circuit amb ondulacions i salts per a monopatins i bicicletes. Un altre element destacat serà la reurbanització del tram superior de passeig del port, al peu de l’hotel –la propietat del qual finança a mitges la intervenció– com una gran terrassa plena de vegetació i un parc infantil.